Gemeente Rotterdam

B en W- bericht 24 september 2002

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.

Algemene Bestuurlijke Zaken 1. Het college van B. en W. stemt in met de reis van Wethouder Pastors naar Londen op 24 oktober 2002. Hij zal daar als spreker optreden tijdens een debat van The Economist over New Right in Europa. De wethouder zal deze gelegenheid benutten om de politieke ontwikkelingen in Nederland en in Rotterdam in het bijzonder uiteen te zetten.
2. Het college heeft ingestemd met het bezoek van wethouder Bolsius aan een aantal steden in Zuid-Nederland (Den Bosch, Helmond en Maastricht) en Duitsland (Malberg, Aken en Keulen). De wethouder begeleidt de commissie Wijken en Buitenruimte op haar werkbezoek naar deze steden. Doel van de reis is kennis te nemen van ervaringen van andere steden om deze te kunnen gebruiken in Rotterdam.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer 1. Het college van B. en W. heeft besloten om de directeur dS+V de beslissings-bevoegdheid te geven over subsidie-aanvragen voor levensloopbestendige woningen voor ouderen. Daartoe wordt het Integraal mandaat- en volmachtbesluit (Gemeenteblad 2001, nr 103.) gewijzigd.
2. Het college van B. en W. heeft het bestedingsverslag herstructureringsproject Millinxbuurt vastgesteld en dit aan het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer toegezonden. Het verslag gaat over de besteding van een stimuleringsbijdrage voor een meer gedifferentieerde woningvoorraad in gebieden waar leefbaarheidsproblemen mede worden veroorzaakt door een eenzijdig samengestelde voorraad van overwegend goedkope huur- of koopwoningen.
3. Het college van B. en W. heeft besloten zijn op de percelen aan de Schiedamsedijk 52-59/hoek Schilderstraat 2-4 in de wijk Cool gevestigde voorkeursrecht te laten vervallen. Bij verdere uitwerking van de stedenbouwkundige plannen voor dit gebied is geconstateerd dat nieuwe hoogbouw (waartoe in eerste instantie het voorkeursrecht gevestigd was) op deze locatie niet wenselijk is. 4. Het college van B. en W. heeft voor het kunnen verwezenlijken van een parkeergarage (en een kantoorgebouw) besloten een kapvergunning te verlenen voor de kap van 22 bomen en 30 m2 houtopstand aan de Terwenakker onder oplegging van een herplantplicht voor tenminste 49 bomen. De werkzaamheden mogen niet eerder dan zes weken nadat deze beschikking is gepubliceerd worden uitgevoerd en nadat de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift tegen de bouwvergunning voor de parkeergarage is verstreken, zonder dat een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend dan wel nadat op het binnen deze termijn ingediende verzoek om voorlopige voorziening is beslist. 5. Het college van B. en W. besluit vanwege oninbaarheid - over te gaan tot kwijtschelding van de restschuld van aan particulieren verstrekte gemeentegaranties (bij de aankoop van een huis). Dat gebeurt op basis van in 1987 door het college vastgestelde normen. 6. Het college van B. en W. heeft besloten tot afgifte van machtigingen voor het binnentreden van twee panden. Voor beide panden geldt dat de eigenaren geen gehoor hebben gegeven aan een aanzegging tot ontruiming. Het gaat hierbij om een woning in de Moerkerkestraat en de Bonaventurastraat.
7. Het college van B. en W. heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen de wethouders Van Sluis en Janssens aan te wijzen als leden van het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke regeling DCMR, de Milieudienst Rijnmond.
8. Het college van B. en W. heeft besloten om af te zien van een cultureel programma op de Definitieve Opslag Plaats Noordpunt Oost-Abts Polder en de ontwikkeling van het gebied over te laten aan de Reconstructiecommissie Midden Delfland zoals in 1996 overeengekomen. De Reconstructiecommissie Midden Delfland zal formeel op de hoogte gesteld worden van de gewijzigde ambitie van de gemeente. Daarnaast hebben de initiatiefnemers Van Lieshout (AVL) en Han Goan Lim (Artpark) recht op een antwoordbrief.

Sociale en Culturele Zaken 1. Het college heeft besloten een bedrag van 15.993,= aan bijstand te verhalen op een particulier.
2. Het College van B. en W. heeft een subsidie van 7335, - verleend aan Stichting Dance Works Rotterdam voor de uitvoering van twee voorstellingen in Praag, tijdens het festival Dutch Days of Dance. Het bedrag wordt gedeeltelijk betaald uit het budget Externe Betrekkingen en gedeeltelijk uit het budget Internationaal Cultuurbeleid van de kostenplaats Kunstzaken. Het college acht de bijdrage zinvol, omdat de Rotterdamse dans zich kan profileren op een internationaal dansfestival en omdat Rotterdamse deelname bijdraagt aan de stedenband met zusterstad Praag. 3. Het college heeft over het jaar 2002 een subsidie van 232.563,- toegekend aan de stichting Centrale Programma Organisatie (CPO) voor de productie van televisieprogrammas voor minderheden in de vier grote steden. Om recht te doen aan de Kaapverdiaanse minderheid in Rotterdam heeft het college er op aangedrongen dat het CPO in haar programmering aandacht besteedt aan deze bevolkingsgroep.
Het college heeft in juli 2000 ingestemd met de hoofdlijnen voor de programmering, organisatie en de gezamenlijke financiering door de vier grote steden van de Centrale Programma Organisatie. De CPO verzorgt een wekelijkse programmering voor Turken, Marokkanen en Surinamers/Antillianen. De programmas worden uitgezonden onder de naam Multiculturele Televisie Nederland. Voor iedere doelgroep wordt een grootstedelijk programma van 30 minuten gemaakt en een lokaal programma van 15 minuten. In Rotterdam worden deze programmas uitgezonden door TV Rijnmond en herhaald op Rotterdam TV (toegangstelevisie). Het Rotterdamse lokale programma wordt uitgezonden door TV Rijnmond onder de naam Mc2. Alle programmas zijn tweetalig, dat wil zeggen dat zij zijn ondertiteld in het Nederlands of in de herkomsttaal van de doelgroep. 4. Het college stelt de gemeenteraad voor aan de Stichting Kunstaccommodaties Rotterdam (SKAR) een gemeentegarantie van 740.000, - te verlenen om een lening te kunnen krijgen voor de aankoop en inrichting van drie atelierpanden en de inrichting van een vierde pand. Door aankoop van de panden kan het bestand van betaalbare ateliers voor beroepsmatig werkende kunstenaars in Rotterdam worden behouden.
De SKAR heeft tot doel om onroerend goed aan te kopen, te beheren en te exploiteren om te voorzien in werk- en woonruimte voor kunstenaars.

Sociaal Economische Zaken 1. Het college van B. en W. heeft besloten om het Congres World Union of Wholesale Markets (WUWM) te Rotterdam te organiseren en om de gemeente Rotterdam daartoe kandidaat te stellen. Het college stemt in met een bijdrage in de organisatiekosten van maximaal 10.000,-- t.l.v. de Dienst Marktwezen en zal een ontvangst aanbieden met aansluitend diner op het Stadhuis voor de congresdeelnemers. Wethouder Van Sluis zal namens het college als gastheer optreden tijdens deze ontvangst en het diner.
2. Het college van B.en W. heeft besloten om, n.a.v. het eerdere collegebesluit om het softwareprogramma Smartsite te kiezen als gemeentebrede standaard voor het beheer van websites, met leveranciers van dit programma raamovereenkomsten aan te gaan. Om dit programma goed te kunnen implementeren zijn namelijk expertise en ervaring nodig. Door middel van een Europese aanbesteding zijn drie leveranciers geselecteerd die expertise en ervaring hebben met de implementatie van Smartsite. Deze leveranciers zijn: Imtech ICT, Seneca Web Development en Cap Gemini Ernst & Young. Met Imtech ICT wordt de eerste implementatie van Smartsite uitgevoerd bij de dienst Gemeentewerken. Na de eerste implementatie kunnen diensten en deelgemeenten op basis van de raamovereenkomsten offertes aanvragen bij de drie genoemde leveranciers.

Financiën
1. Het college van B. en W. heeft de opzet voor het auditprogramma 2003-2006 goedgekeurd waarmee het college structureel alle diensten wil doorlichten op de mate waarin zij in staat zijn de operationele doelstellingen te realiseren. Begin 2003 zullen de eerste risico-analyses bij de verschillende gemeentelijke diensten starten.

Juridische Zaken
1. Het college trekt een bezwaarschrift in tegen het besluit van het Agentschap SZW tot vaststelling van de subsidie inzake het ESF-project Flexibel.