Kamer van Koophandel Friesland

Persbericht

Vierde 'Grote Friese Ondernemerslunch' in Dokkum

Woensdag 25 september vindt van 12 tot 13.30 uur de 4e Grote Friese Ondernemerslunch plaats in de bedrijfshal van Bouwgroep Dijkstra Draisma in Dokkum. Dit jaar zijn er presentaties van de Leeuwarder ondernemer Sjoerd Burggraaff en ICT-ondernemer Tom Kok.

Voor de vierde keer vindt de Grote Friese Ondernemerslunch plaats. Deze, overigens gratis toegankelijke, lunch is een uitstekende mogelijkheid voor ondernemers om het nuttige en het aangename te verenigen. Naast een lunch zijn er dit jaar presentaties van twee top-ondernemers, te weten Sjoerd Burggraaff en Tom Kok.

Sjoerd Burggraaff, directeur van Burggraaff Bouw in Leeuwarden zal onder het motto 'van baksteen naar bouwsteen' zijn visie geven op innovatie en het belang van productontwikkeling.
Burggraaff heeft in 2002 een nieuwe fabriek neergezet waar woningen in één keer op klantenspecificatie afgeleverd kunnen worden. Tevens beschikt Burggraaff over de eerste en enige metselmuurrobot ter wereld.

Tom Kok is een veelzijdig ondernemer met een lange staat van dienst. Aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen gaat hij zijn ideeën op 'innovatief ondernemen' schetsen. Kok was ooit landelijk partijvoorzitter van D66 en directielid van FBTO/Achmea en houdt zich nu met zijn bedrijf Cool Capital BV bezig met 'de nieuwe wereld' van ICT en internet.

Friesland Onderneemt
De Grote Friese Ondernemerslunch komt voort uit het project 'Friesland Onderneemt'. Dit project, dat in 1998 is opgezet door de Kamer van Koophandel Friesland, beoogt ondernemers te stimuleren een lange termijn strategie voor hun bedrijf te ontwikkelen. In de eerste twee jaar van dit project hebben elf ondernemers, onder begeleiding van een extern adviseur, naar de knelpunten van hun eigen bedrijf gekeken en die weten op te lossen. Hierdoor ontstaat een situatie waarin het bedrijf weer verder kan doorgroeien.

De aanpak van deze elf 'voorbeeldbedrijven' staat model voor de rest van de ondernemers in Fryslân. De elf deelnemende ondernemers hebben na afloop van het adviestraject hun ervaringen tijdens themagerichte bijeenkomsten gedeeld met andere Friese ondernemers.

Het project 'Friesland Onderneemt' loopt hiermee in deze opzet tegen het eind. De Kamer van Koophandel ziet het als haar taak om als 'aanjager' te fungeren: de Kamer neemt het initiatief en voert uit totdat marktpartijen het over kunnen nemen. Inmiddels hebben accountantsorganisaties te kennen gegeven dit project graag verder te dragen. De Kamer beschouwt de accountant als een 'huisadviseur' van ondernemers en is daarom erg verguld met deze belangstelling. De Samenwerkende Registeraccountants en Accountant-Administratieconsulenten (SRA) gaat onder de titel 'Metronoom' haar leden hiervoor een aanvullende opleiding aanbieden. Deze opleiding maakt de accountant tot een geschikte gesprekspartner voor de ondernemer. Niet uitsluitend met betrekking tot financiële zaken, maar ruimer, zoals bijvoorbeeld over strategische zaken. Hierbij kan de accountant eveneens als verwijzer fungeren naar meer gespecialiseerde adviesbureau's.

Parallel aan 'Metronoom' wordt een internetsite ontwikkeld met als doel ondernemers sneller en eenvoudiger toegang te bieden tot de juiste adviseurs. Het transparant maken van de 'adviesmarkt' is voor ondernemers in Noord-Nederland noodzakelijk. Uit recent onderzoek van de ING Bank is gebleken dat ondernemers uit Noord-Nederland aanzienlijk minder vaak gebruik maken van een extern adviseur dan in de rest van Nederland. De internet-site wordt onder de noemer 'Friesland Onderneemt' ontwikkeld. Ook zal de Ondernemerslunch in de komende jaren onder deze naam blijven bestaan.

Er hebben zich ruim 200 Friese ondernemers aangemeld voor deze editie van de Ondernemerslunch. Voorgaande edities van de Ondernemerslunch vonden plaats in Drachten, Leeuwarden en Heerenveen.


-----

Noot voor de pers:

U bent van harte welkom bij de lunch die plaatsvindt bij Bouwgroep Dijkstra Draisma, in Dokkum van 12 tot 13.30 uur. De zaal is open om 11.30 uur. Meer informatie over dit persbericht is verkrijgbaar bij Sjoerd Weiland, communicatiemanager van de Kamer van Koophandel, tel. 058-2954321.


---