Diergaarde Blijdorp


Rotterdam, woensdag 25 september 2002 (nieuw persbericht in week 43)
PRINS ALFRED-HERTJE ALTHEA NEEMT WRAAK OP BOK

Bij de Prins-Alfredherten in Diergaarde Blijdorp heeft vrouwtje Althea de macht overgenomen van mannetje Chico, die plotseling van een echte macho is gedegradeerd tot een ondergeschikte. En dat komt alleen maar omdat hij tijdelijk een belangrijk machtsmiddel is kwijtgeraakt': zijn gewei! Het betreffende gezinnetje van deze bijna uitgestorven herten leeft op de weide van de grote koedoe-antilopen en bestaat uit bok Chico, hinde Althea, hun volwassen dochter Aparri en hun eind mei van dit jaar geboren zoon Baloy. Zoals dat bij herten gebruikelijk is, draagt de bok een deel van het jaar een gewei. Met zijn gewei is Chico voor niets en niemand bang: zelfs op de veel grotere koedoes viert hij zijn macho-gedrag bot. Ook zijn soortgenoten hebben niks in te brengen en blijven Chico dan zoveel mogelijk uit de weg.
Maar een gewei valt vroeg of laat af, en dat overkwam Chico ongeveer een week geleden. Sindsdien zijn de rollen volledig omgedraaid. Althea zag haar kans schoon en liet de ontwapende tiran duidelijk weten dat het met dat macho-gedrag van Chico maar eens afgelopen moest zijn. Zonder gewei kan Chico absoluut niet tegen haar op en sindsdien brengt hij zijn tijd grotendeels door in de greppel, buiten het zicht van de nieuwe machthebster.
Daar droomt hij van volgend jaar als hij weer in het bezit zal zijn van een vers gewei en hij met dat wapen de machtsovername weer terug kan draaien. Maar voorlopig kan Althea nog rustig grazen op de groene wei en genieten van haar nieuw verworven positie.