Diergaarde Blijdorp


GEBOORTE OKAPI EN GIRAFFE

In Diergaarde Blijdorp zijn nog net voor het einde van deze zomer twee giraffenvrouwtjes geboren. Qua uiterlijk lijken de jongen niet op elkaar, want het zijn jongen van twee zeer verschillende giraffensoorten. Het betreft een bosgiraffe, of okapi, en een (net)giraffe. Het okapi-jong heet Kabinda en het girafje Marianne. Beide jongen maken het goed en gaan al naar buiten onder het toeziend oog van hun moeders. De geboorte van een okapi is altijd al bijzonder, maar deze geboorte is helemaal opmerkelijk. Kabinda is het derde okapi-jong binnen ca. een jaar tijd en het komt in dierentuinen zelden voor dat er in zo'n korte periode meer dan een of twee jongen worden geboren. Bovendien is zij het eerste kleinkind van fokman Kiburi en okapivrouwtje Lisala. Er zijn nu dus drie generaties vertegenwoordigd in Blijdorp: opa, oma, moeder en kleindochter.
Kabinda is overigens in Antwerpen verwekt en niet in Blijdorp. Vader Tom en moeder Kamina waren het afgelopen jaar tijdelijk naar de Antwerpse dierentuin verhuisd, om in Blijdorp ruimte te scheppen voor de aanleg van het nieuwe okapiverblijf. Tom maakte van de gelegenheid gebruik om Kamina aldaar te dekken en met resultaat! Kabinda is genoemd naar een plaatsje in Kongo, waar de okapi slechts beperkt voorkomt in het ondoordringbare Ituriwoud. Door het kleine verspreidingsgebied in dit politiek onrustig deel van Afrika is de toekomst van de okapi in het wild zeer onzeker. Okapi's behoren in dierentuinen tot de grootste zeldzaamheden. Blijdorp heeft veel succes gehad met de voortplanting van deze bedreigde diersoort en is de enige dierentuin in Nederland die okapi's houdt. Antwerpen Zoo is vele jaren geleden begonnen met het fokken van deze bijzondere dieren en coördineert het stamboek. Tussen beide tuinen bestaat op dit gebied een nauwe samenwerking.
Ook de geboorte van netgiraffe Marianne was een verrassing. De verzorgers hebben haar s morgens vroeg ontdekt. Toen zij het giraffengebouw binnenkwamen stond Marianne al naast haar moeder. De kleine' woog bij de geboorte 60 kilo en is maar liefst 1.70 hoog. Toch is zij een ukkie' in vergelijking met de volwassen giraffen. Ze is vernoemd naar een van de dierenartsen van de Diergaarde. De trotse moeder is Tipsie en Mark is de vader. In totaal bestaat de kudde nu uit acht giraffen. Giraffen zijn geslachtsrijp wanneer ze ongeveer vijf jaar zijn. Wanneer Marianne de vruchtbare leeftijd heeft bereikt, zal ze hopelijk samen met het jonge giraffenmannetje Hank voor nageslacht gaan zorgen.