Plant Research International

persbericht / nr. 2002-14, 25 september 2002

Wageningen UR start Biologisch Proef- en Leerbedrijf

De Raad van Bestuur van Wageningen UR heeft besloten te starten met de inrichting van een nieuw Biologisch Proef- en Leerbedrijf. Daarmee heeft Wageningen voor het eerst een locatie waar universitair onderwijs en onderzoek kunnen plaatsvinden over optimale productiemethoden in de biologische landbouw, sluiting van kringlopen en integratie van biologische landbouw en natuur. Wageningen UR wil met dit proef- en leerbedrijf zijn positie versterken in de onderwijs- en onderzoekwereld. De investering past in het beleid van Wageningen UR waarbij een speciale opleiding Biologische Productiewetenschappen is opgericht en onderzoek op het gebied van de biologische landbouw verder wordt uitgebreid.

Het Proef- en Leerbedrijf wordt in de gemeente Wageningen gevestigd. Het bedrijf zal in totaal 50 ha beslaan, waarbij veel aandacht gegeven wordt aan natuurelementen. Het komende jaar zullen bestaande bedrijfsruimten verbouwd worden en inmiddels is reeds gestart met de inrichting van de percelen.

Het Biologisch Proef- en Leerbedrijf Wageningen biedt met name ruimte voor onderzoek en onderwijs aan Nederlandse en buitenlandse studenten en onderzoekers van Wageningen Universiteit en de Wageningse instituten. Daarnaast zal er ook nadrukkelijk ruimte zijn voor de ontvangst van groepen van `buiten Wageningen', zoals agrarische scholen, biologische boeren en tuinders , -aspirant- omschakelaars, en natuur- en milieu-organisaties.

Studenten en onderzoekers vanuit veel verschillende disciplines gaan gebruik maken van het proefbedrijf. Op dit moment is er belangstelling van onderzoekers uit die zich bezighouden met omgevingswetenschappen, dierwetenschappen en plantenwetenschappen.

Het Biologisch Proef- en Leerbedrijf Wageningen wordt opgezet als gemengd bedrijf, waarbij een zo gesloten mogelijke kringloop nagestreefd zal worden. Op de 32 ha bouwland zal een gewasrotatie van
1:8 worden gehanteerd. Van de acht jaar zal steeds drie jaar aaneengesloten een gras/klaver-mengsel verbouwd worden. De overige jaren worden aardappelen, suikerbieten, granen (twee jaar) en groenten verbouwd.

Het bedrijf zal ongeveer 65 stieren herbergen. Daarvoor wordt de bestaande ligboxenstal verbouwd. Daarnaast zullen nog andere landbouwhuisdieren worden opgenomen, zoals graslandkippen.

Het proef- en leerbedrijf voegt ook natuur- en landschapswaarde toe aan de omgeving, onder andere via een amfibieënpoel en brede groenstroken tussen de percelen. Bij de inrichting wordt nadrukkelijk rekening gehouden met bestaande oude landschapselementen.
---