Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

19-09-2002
Ambtenaren leggen op 25 september ambtseed af
Gemeentelijke Gedragscode moet integriteit waarborgen

Sinds het voorjaar van 2002 heeft de gemeente Achtkarspelen een Gedragscode voor ambtenaren, waarin richtlijnen staan voor integer handelen in de praktijk. Bij de invoering hiervan heeft het college van B&W besloten dat alle nieuwe ambtenaren de ambtseed cq. ambtsbelofte moeten afleggen. Dit om hen bewust te confronteren met het integriteitsbeleid van de gemeente.

De ambtseed is volgens het college een signaal richting de gemeenschap van Achtkarspelen. Een beëdigde ambtenaar draagt eigenlijk een Keurmerk Integriteit. In de praktijk betekent dit dat fraude, corruptie en wangedrag door ambtenaren wordt voorkomen of eerder opgespoord wordt. Hoewel deze praktijken nog niet geconstateerd zijn in Achtkarspelen.

Zittende ambtenaren hoeven geen ambtseed af te leggen, maar worden hiertoe wel in de gelegenheid gesteld. Zij hebben al op andere manieren kennis kunnen nemen van de Gedragscode.

Burgemeester Lyklema beëdigt de eerste groep nieuwe ambtenaren op 25 september a.s. Het is de bedoeling dat het afleggen van de ambtseed door nieuwe ambtenaren ieder half jaar herhaald wordt.