Wolters Kluwer NV


24 september 2002

Akkoord over verkoop Bohn Stafleu Van Loghum

Strategische koper PCM Algemene Boeken biedt een nieuw goed onderkomen aan Wolters Kluwer's toonaangevende Nederlandstalige medische uitgever

Wolters Kluwer maakt bekend dat het een akkoord heeft bereikt met het in Utrecht gevestigde PCM Algemene Boeken, onderdeel van PCM Uitgevers, over de verkoop van de Nederlandstalige medische uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum (BSL). BSL, met hoofdvestiging in Houten, is goed voor een omzet van ongeveer EUR 30 miljoen en telt ruim 130 medewerkers. De financiële details van de overeenkomst worden niet bekendgemaakt.

Bohn Stafleu Van Loghum is de toonaangevende multimediale uitgever in Nederland en richt zich op professionals in de gezondheidszorg, zoals huisartsen, specialisten, tandartsen, paramedische professionals, verpleegkundigen, artsen en hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg en beroepsbeoefenaren in de welzijnszorg. Naast traditionele producten als boeken, tijdschriften en nieuwsbrieven, behoren ook cursussen, workshops, elektronische producten (CD-ROMs), on-line databanken en internetdiensten tot het uitgavenpakket.

Bekende uitgaven van BSL zijn het 'Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde', 'Verpleegkundenieuws' en het 'Maandblad voor de Geestelijke Volksgezondheid'. De onderneming heeft belangrijke contacten met toonaangevende branche- en beroepsverenigingen in de Nederlandse gezondheidszorg, zoals het Nederlands Huisartsen Genootschap, het College voor Zorgverzekeringen en het Trimbos Instituut.

Bekende onderdelen van PCM Algemene Boeken zijn Bruna (algemene boeken), Prometheus/Bert Bakker (literaire uitgever), J.M. Meulenhoff (literaire uitgever) en Spectrum (fictie, non-fictie). PCM Uitgevers is één van de grootste uitgevers in de Nederlandstalige regio met 3.600 werknemers en een jaaromzet van ongeveer EUR 730 miljoen. Dagbladen, gratis huis-aan-huis bladen, boeken en educatieve uitgaven (ThiemeMeulenhoff) behoren tot de kernactiviteiten van de onderneming. PCM geeft vier van de vijf nationale dagbladen uit: Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw.

De verkoop van BSL is het gevolg van het aanscherpen van de bestaande portefeuille van Wolters Kluwer Legal, Tax & Business Europe. Zoals vorig jaar augustus werd aangekondigd, gaat dit cluster zijn activiteiten richten op zes klantsegmenten met een hoog regelgevend karakter: legal; fiscal/financial; human resources; public & government administration; health, safety & environment (HSE) en transport. Het gevolg hiervan is, dat Wolters Kluwer alleen zal investeren in die activiteiten die binnen de genoemde segmenten vallen. Het onderbrengen van de Nederlandstalige uitgever bij het Wolters Kluwer Health cluster was geen optie omdat dit zich richt op de mondiale medische markten. Daarom nam Wolters Kluwer het besluit om elders voor BSL een goed onderkomen te vinden.

'Ik ben erg blij dat we voor BSL een strategische koper van het kaliber PCM hebben weten te vinden', zegt Jean-Marc Detailleur, lid van de Raad van Bestuur van Wolters Kluwer en verantwoordelijk voor Legal, Tax & Business Europe. 'Het staat buiten kijf dat de activiteiten van BSL uitstekend passen bij PCM, wat betekent dat deze onderneming bereid zal zijn te investeren in het bedrijf en gebruik zal kunnen maken van de geweldige inzet van onze medewerkers die er mede voor hebben gezorgd dat BSL de toonaangevende Nederlandstalige medische uitgever is. De kennis en deskundigheid van de BSL medewerkers zal een duidelijk toegevoegde waarde hebben voor PCM. Het mag derhalve duidelijk zijn dat PCM onze BSL medewerkers een goed onderkomen kan bieden terwijl Wolters Kluwer haar investeringen in nieuwe groeimogelijkheden binnen het Europese cluster kan continueren.'

'BSL levert een zeer welkome aanvulling op onze deskundigheid ten aanzien van doelgroepgericht uitgeven en abonnement-uitgeven', aldus Mai Spijkers, Algemeen Directeur PCM Algemene Boeken. 'Ook voorzie ik goede mogelijkheden om de content van BSL op het gebied van gezondheid verder te kunnen ontwikkelen door onze expertise op het gebied van de consumentenmarkt en de educatieve markt aan de bestaande portfolio toe te voegen. PCM Algemene Boeken is een toonaangevende uitgever op de consumentenmarkt met boeken over gezondheid en welzijn en heeft een sterke positie in de markt van naslagwerken en woordenboeken. Bovendien zijn bij ThiemeMeulenhoff belangrijke competenties aanwezig ten aanzien van ontwikkeling van lesmethodes'.

De werknemers, het vertegenwoordigend overleg en de vakbonden zijn ingelicht en de consultatierondes zullen binnenkort beginnen. Het bereikte akkoord heeft nog wel de goedkeuring nodig van de zogeheten toezichthoudende instantie.