EVC International NV

Publicatie van de halfjaarcijfers 2002

Eijsden, 25 september 2002

EVC International N.V. ("EVC"), Europa's grootste fabrikant van PVC, heeft vandaag de cijfers over het halfjaar dat eindigde op 30 juni 2002 bekendgemaakt.

Hoofdpunten

* Groepsomzet van EUR 536,6 miljoen (H1 2001: EUR 568,7 miljoen)
* Bedrijfsresultaat van EUR 4,4 miljoen (H1 2001: EUR 15,7 miljoen verlies)
* Nettoverlies van EUR 4,8 miljoen (H1 2001: EUR 26,7 miljoen)
* Cash outflow EUR 19,7 miljoen (H1 2001: EUR 39,3 miljoen)

Tijdens de eerste zes maanden van 2002 zijn de marktomstandigheden voor producenten van PVC verbeterd. Ondanks een situatie van voortdurende onzekerheid over de belangrijkste economieën, zorgde seizoensmatig herstel van de handel voor een verbetering van zowel de verkoopprijzen als de vraag. Het effect van de verkoopprijs werd echter tenietgedaan door de hogere prijzen van ruwe basismaterialen, waardoor er een geringe bijdrage was aan de marge per basiseenheid product. De balans van vraag en aanbod van PVC in Europa werd in het eerste half jaar krapper door een aantal geplande en ongeplande sluitingen van fabrieken in de sector.

Verkoopprijzen en marges per basiseenheid product waren in vergelijking met de eerste 6 maanden van 2001 echter lager, wat een indicatie is van de substantiële verslechtering in marktomstandigheden in de tweede helft van 2001. EVC is zich blijven concentreren op haar eerder aangekondigde herstructureringsprogramma, de geplande kostenbesparingen en efficiencyverbeteringen in fabrieken.

Financieel overzicht

Resultaten uit bedrijfsvoering
De omzet van de Groep over de eerste zes maanden bedroeg EUR 536,6 miljoen, een daling van 5,6% ten opzichte van dezelfde periode in 2001. Deze daling werd veroorzaakt door lagere verkoopprijzen; de gemiddelde West Europese prijzen van PVC waren ongeveer 8% lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volumes en omzet van de Groep werden negatief beïnvloed door een ongeplande sluiting van de Engelse PVC-fabriek in Runcorn. De sluiting, die ongeveer twee weken duurde, was het gevolg van schade die ontstaan is door een storing in de externe stroomtoevoer naar de fabriek in Runcorn.
Over het geheel genomen waren de kosten voor ruwe basismaterialen in het eerste halfjaar van 2002 lager in vergelijking met 2001, waarbij een verlaging van de prijs van ethyleen de prijsstijging van chloor compenseerde. Door de lagere inputkosten werd het effect van de verlaging van verkoopprijzen positief beïnvloed. In totaal realiseerde de Groep een brutowinstmarge van EUR 34,5 miljoen, een verbetering van EUR 16,6 miljoen ten opzichte van vorig jaar. De bedrijfskosten van EUR 30,1 miljoen waren EUR 3,5 miljoen lager vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze verlaging is het resultaat van de voortdurende focus op kostenbesparingen.
Het bedrijfsresultaat van de Groep bedraagt EUR 4,4 miljoen in vergelijking met een operationeel verlies van EUR 15,7 miljoen vorig jaar. Hoewel alle bedrijfsonderdelen een verbetering ten opzichte van vorig jaar lieten zien, blijven de Compound and Film activiteiten een belangrijke bijdrage leveren aan de resultaten van de Groep. Dit bedrijfsonderdeel, dat vooral profiteerde van een lagere input, maar ook van kostenbesparende maatregelen, behaalde een bedrijfsresultaat van EUR 20,1 miljoen; bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.
Het netto resultaat over het eerste halfjaar bedroeg EUR 4,8 miljoen negatief ten opzichte van een verlies van EUR 26,7 miljoen in 2001.

Cash flow
De Groep realiseerde een cash outflow van EUR 19,7 miljoen in de eerste zes maanden, ten opzichte van een cash outflow van EUR 39,3 miljoen vorig jaar. De cash outflow werd veroorzaakt door de seizoensgebonden groei van werkkapitaal en uitgaven voor het bedrijfsbrede rationaliseringsprogramma, dat vorig jaar is gestart.

Financiële positie
Aan het eind van juni 2002 had de Groep bruto schulden ter waarde van EUR 234,7 miljoen, een vermindering van EUR 12 miljoen ten opzichte van december 2001. Na aftrek van de kassaldi van EUR 48,6 miljoen, bedroeg de netto schuldenlast aan het eind van de maand juni EUR 186,1 miljoen, een groei van EUR 15,8 miljoen ten opzichte van de EUR 170,3 miljoen aan het einde van 2001.

Vooruitzichten
Hoewel de verkoopprijzen en de vraag relatief stabiel zijn gebleven sinds het einde van de periode, blijft er voorzichtigheid over de vooruitzichten voor de wereldeconomie. EVC's kostenbesparingsprogramma blijft een sleutelactiviteit voor de Groep en dit blijft, samen met het aansturen op groei van de activiteiten, het belangrijkste doel van het management in de komende maanden.