Ingezonden persbericht


Onderzoek 's werelds grootste carrièrecoach Drake Beam Morin toont aan:

CEO vertrekt steeds sneller en wordt te vaak van binnenuit benoemd

AMSTERDAM, woensdag 25 september 2002

Slechts 28% van de CEO's wereldwijd houdt het langer dan vijf jaar vol. Drie jaar geleden was dat nog 37%. Het is een wereldwijde trend dat de CEO het slechts drie jaar volhoudt op de hoogste stoel van een bedrijf. Daarnaast benutten bedrijven amper de kans om een frisse wind door het bedrijf te laten waaien door een zwaargewicht van buitenaf te benoemen. Maar liefst 86% van de CEO's wordt benoemd vanuit de eigen gelederen.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Turnover at the Top' van Drake Beam Morin(DBM). DBM is met 209 kantoren in 45 landen het grootste outplacement- en carrièrecoaching-bureau ter wereld. Voor het onderzoek werden 481 beursgenoteerde en private bedrijven onderzocht met een omzet groter dan $ 10 miljard. De bedrijven waren afkomstig uit 50 verschillende industriesectoren in 25 landen, waaronder ook Nederland. Voor het onderzoek werden gegevens van 1990 onderzocht.

"Het onderzoek toont aan dat CEO's, ook in Nederland, binnenkort maar drie jaar in het zadel blijven en dan vertrekken. Dat is de wereldwijde trend. Omdat CEO's zo kort aanblijven, moet er ernstig getwijfeld worden of ze in die korte periode van betekenis kunnen zijn voor het bedrijf. Omdat de focus van de CEO heel erg op de korte termijn is gericht om in 'zijn' tijd succes te boeken, gaat dit ten koste van de continuïteit van het bedrijf op de lange termijn", concludeert Klaas Postma, directeur van Drake Beam Morin Nederland.

De CEO's die langer dan vijf jaar in functie zijn bij hetzelfde bedrijf is in de afgelopen drie jaar met bijna 10% gedaald. Was dit in 1998 en 1999 nog 37% in 2001 zat slechts 28% langer dan vijf jaar in de hoogste stoel. De reden van hun vertrek is eveneens drastisch veranderd. Verliet drie jaar geleden nog 48% van de CEO's de bedrijfspoort vanwege een overname of fusie, in 2001 was dat nog maar 25%. Bijna een halvering. De reden van vertrek is verschoven naar (vroegtijdig) pensioen (28%) en het vrijwillig of gedwongen neerleggen van de functie (24%).

In Frankrijk houdt de CEO het gemiddeld 4 tot 5 jaar vol. In de VS is dat nog maar 3 jaar en in Japan en het Verenigd Koninkrijk zelfs 2 tot 3 jaar. In heel Europa was slechts 32% van de CEO's langer dan vijf jaar in functie.

"Daarnaast hebben steeds minder bedrijven het lef om een topman van buitenaf te zoeken. De veiligste en minst gevaarlijke manier is een nieuwe CEO vanuit de eigen gelederen te benoemen", vertelt Klaas Postma. "Alleen mis je dan de unieke kans om een zwaargewicht binnen te halen met een verfrissende nieuwe kijk die de veelal ingedutte cultuur nieuw leven in kan blazen."

Volgens het onderzoek komt 86% van de CEO's uit de eigen organisatie. Daarvan vervulde 29% eerder de rol van Chief Operating Officer en 13% was President. 10 jaar geleden werd in vergelijking met 2001 vijf keer zoveel CEO's van buitenaf benoemd. In 1998 was dat nog drie keer zoveel. In 2001 werd dat nog eens gehalveerd.

Dienstverlenende CEO blijft langer

Opmerkelijk is dat CEO's in de dienstverlenende sector langer blijven zitten. 32% van deze 'dienstverlenende' CEO's zit langer dan 10 jaar op de hoogste positie. In vergelijking met het gemiddelde van alle 50 onderzochte sectoren blijft daarentegen slechts 11% langer dan 10 jaar hangen.

CEO's van bedrijven in de dienstverlening blijven aanmerkelijk langer in hun stoel zitten dan CEO's in andere sectoren. 32% van de CEO's in de dienstverlenende sector vervulde die functie al langer dan 10 jaar, terwijl het gemiddelde van alle CEO's die al langer dan 10 jaar dezelfde functie vervulden slechts 11% is. De productiesector scoort het slechtst, daar zit slechts 9% er langer dan 10 jaar. In de retail is dat 10% en in het transport, communicatie, elektriciteit, gas 15%.

Postma: "De reden van het sneller opstappen van CEO's heeft te maken met de economische recessie. In een wereld waar de aandeelhouderswaarde van het bedrijf het criterium is waarop de CEO wordt afgerekend, kan een lichte daling de Raad van Commissarissen al zoveel angst inboezemen dat ze in blinde paniek de CEO maar vervangen. Maurice de Hond is daar natuurlijk een duidelijk voorbeeld van. Daarbij komt nog dat de CEO zelf onder de druk van presteren en nog eens presteren in een moeilijke markt, er zelf het bijltje bij neergooit, zoals bij Cees van Luijk van Getronics."

"Ook moeten we in onze traditionele cultuur eens afrekenen met het waanbeeld dat CEO's grijze haren moeten hebben en nog net niet aan de rollator toe zijn", vervolgt Postma. Volgens het onderzoek duurt het in Japan zelfs maar liefst 25 tot 35 jaar voor je in aanmerking komt voor de troon van het bedrijf. Van alle CEO's wereldwijd heeft 51% voor de benoeming al 20 jaar op de teller in hetzelfde bedrijf. Voor Nederland is dat 40%.

Postma: "De Raad van Commissarissen moet eens wat meer gaan doen dan de CEO alleen maar te beoordelen op de korte-termijn-aandelenkoers. Door een compensatieprogramma te bieden dat gebaseerd is op de lange termijn, en het benadrukken van leiderschap en ontwikkeling

PROFIEL DRAKE BEAM MORIN

Met 209 kantoren in 45 landen is Drake Beam Morin het grootste bureau voor outplacement en carrière-coaching ter wereld. Sinds de oprichting in 1967 is DBM uitgegroeid tot de toonaangevende speler als het gaat om oplossingen op het vlak van human resources waarmee bedrijven hun personeelsbestand snel kunnen aanpassen aan de veranderde zakelijke omstandigheden. Om medewerkers te motiveren, te coachen in hun carrière of te begeleiden naar een nieuwe baan.

Sinds juli 2001 maakt Drake Beam Morin deel uit The Thomsom Corporation, genoteerd aan de beurs van Toronto in Canada en in Londen. Met een omzet van $6 miljard in 2000 is The Thomsom Corporation een vooraanstaande speler op gebied van elektronische media, specialistische informatie per internet en software-toepassingen.