Katholieke Universiteit Nijmegen

Fons Asselbergs bijzonder hoogleraar monumentaal bouwkundig erfgoed Met ingang van 1 september 2002 is drs. A.L.L.M. Asselbergs (Fons) benoemd tot bijzonder hoogleraar Monumentaal bouwkundig erfgoed aan de Faculteit der Letteren van de KU Nijmegen. Asselbergs was tot 1 september als bijzonder hoogleraar
`Kunst en Cultuur' op de Anton van Duinkerken-wisselleerstoel' verbonden aan de KUN. Asselbergs is directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg te Zeist.

Het westerse landschap met de daarin gesitueerde bouwwerken is beeld- en sfeerbepalend voor de wereld waarin wij leven, maar vormt ook uitgangspunt en inspiratiebron voor de toekomst. Om die reden krijgt de aandacht voor het monumentaal bouwkundig erfgoed een plaats binnen de specifiek op kunst en cultuur gerichte opleidingen van de KUN. Prof. Asselbergs zal onderwijs geven en onderzoek stimuleren op het gebied van de invloed van Monumentaal bouwkundig Erfgoed binnen de Westerse maatschappij, evenals op het gebied van beheer en behoud van dit erfgoed. De leerstoel is ingesteld door de Stichting Gelder-Kennis, op initiatief van de Faculteit der Letteren en ondergebracht bij de afdeling kunstgeschiedenis. Het onderwijs van prof. Asselbergs sluit aan bij het onderdeel architectuur van de opleiding Kunstgeschiedenis.

Alfons Lucas Lodewijk Maria Asselbergs (1940) studeerde kunstgeschiedenis aan de KUN (1963 - 1971). In 1968 begon hij zijn loopbaan met een architectuurhistorisch archiefonderzoek naar het werk van de architect P.J.H. Cuypers.
Van 1971 tot 1978 was hij voor de Stichting Architectuurmuseum en het Nederlands Documentatiecentrum voor de Bouwkunst grondlegger van een zeer omvangrijke collectie Architectuurarchieven die nu de kerncollectie vormt van het Nederlands Architectuur instituut in Rotterdam (NAi). Van 1978 tot 1993 was Fons Asselbergs wethouder van Amersfoort. Hij werd bekend door zijn initiatief en regisseursrol van de nieuwbouwwijk Kattenbroek. De restauratie van de historische binnenstad werd onder zijn leiding ter hand genomen alsmede het Centrumplan rondom het station en Eemhaven. Sinds 1993 is drs. Asselbergs directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Onder zijn leiding is een alliantie bereikt van monumentenzorg met architectuurbeleid, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Zijn aandacht voor instandhouding, omgevingszorg en cultuurlandschap gaat uit van een samenhang tussen bescherming en ruimtelijke ontwikkeling. Asselbergs is als voorzitter, bestuurslid of adviseur betrokken bij een groot aantal organisaties op het terrein van de ruimtelijke ordening, architectuurbeleid, cultuur en monumentenzorg waaronder het Prins Bernhard Cultuurfonds, Onderzoeksschool Kunstgeschiedenis, Visitatiecommissie Bouwkunde (TUD en TUE), Forum Stedelijke Vernieuwing, Architectuur Platform, Dudok Centrum, tijdschrift Blauwe Kamer/Profiel en het Jaarboek voor landschapsarchitectuur en stedenbouw.
25-9-2002