Korps: Friesland, plaats: Fryslân 25-09-2002
Politieberichten 24/9 (13.00 uur) t/m 25/9 (07.00 uur)

Heerenveen: poging tot aanranding
Op zondagochtend 22 september 2002 omstreeks 06:35 uur liep een jonge vrouw vanuit het centrum Heerenveen over de Van Maasdijkstraat en werd door een haar onbekende man vastgepakt. Door zich los te rukken en weg te rennen, wist zij erger te voorkomen. Man heeft haar nog achterna gerend, waarna hij in noordelijke richting over de Fok is weggelopen. Signalement: Man tussen 25-35 jaar oud; Getinte huidskleur, soort halfbloed, Lengte ongeveer 1.80 lang, Ovaal gezicht, Normaal postuur, Zwart achterovergekamd gekamd haar, glimmend van gel of wax, Man had opvallende ogen, de ogen van de man liepen schuin en wel dat de ooghoeken aan de neuszijde omhoog liepen t.o.v de buitenste hoeken. Kleding: Mogelijk een spijkerbroek, Zwart windjack tot over zijn achterwerk, mogelijk van nylon, Schoenen onbekend. Degen die getuige zijn geweest en mogelijk vrouwen, die afgelopen tijd soortgelijke feiten zijn overkomen, worden verzocht contact op te nemen met de plaatselijke politie tel: 0900-8844

Leeuwarden: diefstal uit auto
Dinsdag omstreeks 11.00 uur zag een getuige een manspersoon scharrelen bij een geparkeerd staande auto op de Alma Tademastraat. Naar aanleiding van het signalement werd op de Blokhuispoort aangetroffen een 38-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij verklaarde niet te hebben ingebroken in de auto. Mogelijk zou dit gedaan zijn door een andere 38-jarige inwoner van Leeuwarden. Deze persoon werd in overleg met Justitie om 14.30 uur aangehouden ook bij de Blokhuispoort. Overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek. Uit de auto werd een autoradio weggenomen, die verdachte aan een onbekend persoon had verkocht. Aangifte werd gedaan door een 31-jarige inwoonster van Leeuwarden. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt

Sneek: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 14.00 uur werd in een supermarkt aan het Normandiaplein een 46-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had 2 pakjes shag weggenomen zonder te betalen. Aangifte werd gedaan door een 40-jarige medewerkster van de winkel uit Sneek. Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Maandag tussen 11.30 uur en 12.00 uur was een 73-jarige inwoonster van Leeuwarden aan het winkelen in een supermarkt aan de Schrans. Bij de kassa gekomen ontdekte zij, dat haar beurs niet meer in haar jas zat. Mogelijke weggenomen tijdens het winkelen in de supermarkt. In de beurs zat wat geld en identiteitspapieren.

Dokkum: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 15.00 uur werd in een boekhandel aan de Grote Breedstraat een 14-jarige inwoner van Damwoude aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een DVD weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 42-jarige inwoner van Dokkum. Afgehandeld via bureau HALT.

Sneek: zakkenrollerij
Dinsdag tussen 14.30 uur en 15.00 uur winkelde een 47-jarige inwoonster van Sneek in een supermarkt aan de Middelzeelaan. Zij had haar portemonnee in een schoudertas. Bij de kassa ontdekte zij, dat de beurs er niet meer in zat.

Sneek: winkeldiefstal met geweld
Dinsdag omstreeks 15.55 uur werd in een supermarkt aan het Normandiaplein een 37-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor winkeldiefstal. Buiten de winkel werd de verdachte aangehouden, maar probeerde zich los te rukken . Ook gaf de verdachte de aangever, een 36-jarige inwoner van Sneek, een kopstoot. Verdachte overgebracht naar het bureau. Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 19.05 uur werd een 33-jarige bestuurder van een personenauto gecontroleerd op de Oenemastate. Op bureau blies hij 590 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Afgehandeld via Kort-Om.

Lippenhuizen: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 17.20 uur vond een aanrijding plaats tussen een fietser en een bestelauto op de Trijehoek. De fietser, een 81-jarige inwoner van Gorredijk had de Trijehoek overgestoken in de richting Beetsterzwaag. Vanuit de richting Lippenhuizen naderde de bestelauto, bestuurd door een 54-jarige inwoner van Langezwaag. Deze kon een aanrijding niet meer voorkomen. De fietser belandde via de motorkap op het wegdek. Per ambulance is de 81-jarige overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Letsel viel mee, maar bleef wel ter observatie.

Sneek: diefstal auto en aanhouding verdachte
Dinsdag tussen 06.50 uur en 18.30 uur werd een personenauto weggenomen vanaf het Veemarktterrein. Het betrof een Opel Kadett. Aangifte hiervan werd gedaan door een 44-jarige inwoner van Sneek. Om 21.30 uur werd de auto aangetroffen op de A 12 onder Arnhem. Aangehouden werd een 30-jarige inwoner van Doetichem, die de auto bestuurde en gestolen had in Sneek. De verdachte overgebracht naar het bureau in Leeuwarden voor verder onderzoek.

Buitenpost: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 21.50 uur vond een aanrijding plaats tussen 2 fietsers op het fietspad van de Bruggelaan. De beide fietsers, een 46-jarige inwoner van Buitenpost en een 72-jarige inwoner van Surhuisterveen kwamen elkaar tegen en voerden beide geen verlichting op de fiets. Zij reden frontaal tegen elkaar. De 72-jarige klaagde over pijn in zijn heup en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 01.18 uur werd een 26-jarige inwoner van Nes (gem. Dongeradeel) gecontroleerd op de Groningerstraatweg. Op bureau blies hij 430 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 01.55 uur werd een 50-jarige inwoner van Leeuwarden gecontroleerd op de Schrans. Op bureau blies hij 435 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Tzummarum: vernieling en aanhouding verdachte
Woensdag omstreeks 00.05 uur kwam een melding binnen van vernielen van ruiten van een caravan op de Buorren. Ter plaatse gekomen bleek een 23-jarige inwoner van Tzummarum de vernieling had gepleegd. Hij had gedronken. Hij was aangehouden door een 53-jarige inwoner van Tzummarum. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 04.35 uur werd een 28-jarige bestuurder van een bestelauto uit Leeuwarden gecontroleerd op de Wilgenstraat. Op bureau blies hij 255 ug/l, goed voor een rijveerbod van 1 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: straatroof en diefstal auto
Woensdag omstreeks 03.30 uur stapte een 53-jarige inowner van Leeuwarden in zijn auto op het Vliet om naar huis te rijden. Hij werd aangesproken door een man, die graag mee wilde rijden naar de Dokkumertrekweg. Signalement: blanke man, Gronings accent, lengte ongeveer 1.70 meter, donkerblond haar. Op de Oosterkade zag de meerijdende man een vriendin van hem staan en deze reed ook mee in de auto van de 53-jarige. Signalement vrouw: blank, lengte ongeveer 1.60 meter, kort bruin haar. Op de Dokkumertrekweg aangekomen ziet de bestuurder de 53-jarige in zijn achteruitkijkspiegel 4 donker getinte personen aankomen. Twee van hem openen de beide portieren en roepen: uitstappen. Na uitgestapt te zijn wordt de jas van de 53-jarige afgepakt. Uit de jas werd weggenomen een portefeuille met daarin bescheiden. Hierna nemen de 2 donker getinte personen plaats in de auto en rijden ermee weg. De twee andere donker getinte personen lopen dan ook weg. Ook de twee personen, die met de 53-jarige waren meegereden, zijn ineens verdwenen. De 53-jarige blijft alleen achter. Hierna is de 53-jarige lopend naar zijn huis gegaan.

Bureau Communicatie tel: (058) 880 8272