Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Persbericht CNV Publieke Zaak - 25 september 2002.

CNV Publieke Zaak blij met vonnis rechtbank over vacaturestop bij ministerie van Justitie

CNV Publieke Zaak is blij met het vonnis van mr. R.J. Paris, president van de Haagse arrondissementsrechtbank over de vacaturestop bij het ministerie van Justitie. Minister mr. J. P. H. Donner had aan de Departementale Ondernemingsraad (DOR) instemming moeten vragen over de door hem op 26 juli jl. eenzijdig opgelegde vacaturestop op zijn departement. De rechter heeft op 24 september jl. uitgesproken dat op basis van artikel 27 in de Wet op de Ondernemingsraden de DOR met betrekking tot de vacaturestop instemmingsrecht heeft. De minister was hier tot woede van de DOR en de bonden aan voorbijgegaan. Het passeren van de medezeggenschap leidde tot het aanspannen van een kort geding bij de rechtbank door de DOR tegen de minister.

CNV Publieke Zaak had op 26 juli jl. minister Donner gekapitteld over zijn overhaast besluit, waaraan bekendheid was gegeven in een persbericht van zijn departement. De minister had verzuimd de vakbonden te informeren, wat tot grote onrust onder de ambtenaren leidde. Temeer omdat Donner ook geen helderheid gaf over de taken die hij wil uitvoeren. CNV Publieke Zaak wees de minister erop dat de vacaturestop snel zou leiden tot verhoging van de werkdruk op het ministerie van Justitie. Daarmee zou de kwaliteit van de publieke zaak (dienstverlening aan de samenleving) verder onder spanning komen te staan.

Hoger beroep
Minister Donner heeft aangekondigd tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep te gaan. CNV Publieke Zaak vindt dit niet verstandig. De minister had zich ruiterlijk moeten opstellen en zijn verlies moeten nemen. Het verweer van de minister dat de maatregel van een tijdelijke vacaturestop in het verleden al vaker is gehanteerd zonder overleg met en instemmingsadvies van de ondernemingsraad kan volgens de rechter niet leiden tot het oordeel dat ten aanzien van het op 26 juli jl. genomen besluit tot de vacaturestop geen instemmingsrecht van de DOR vereist zou zijn.

Volgens het vonnis van de rechtbank moet de minister de vacaturestop intrekken, dan wel schorsen en alle gevolgen daarvan ongedaan maken tot dat alsnog de instemmingsprocedure op basis van artikel 27 in de Wet op de Ondernemingsraden is gevolgd.


---