Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 25 september 2002

DEFINITIEVE HUISVESTING JONGERENWERK

Geachte inwoners van Geldrop,

Al in 1995 bleek uit het onderzoek 'Jeugd in Geldrop' dat jongeren vanaf 15 jaar behoefte hadden aan een jongerencentrum waar ze dagelijks terechtkunnen. De jongerenenquête uit 1999 bevestigde dit.

De gemeente Geldrop erkende de behoefte van jongeren uit onze gemeente aan een ontmoetingsplek en activiteiten. Diverse initiatieven werden ontwikkeld en uitgevoerd om aan deze behoeften tegemoet te komen. Een van deze initiatieven was de opening van het jongeren informatiepunt Halte 131 aan de Bogardeind 131 in oktober 2001. Jongeren konden informatie krijgen over werk, vrije tijd en opleiding. Dit was een tijdelijke oplossing voor een periode van maximaal 2 jaar. In deze tijd moest een definitieve oplossing voor de huisvesting van een jongerenontmoetings- en informatiecentrum worden gezocht.

Al snel bleek Halte 131 een dusdanig succes, dat de beschikbare ruimte niet meer toereikend was voor de toeloop van jongeren. De oplossing voor het ruimtegebrek werd gevonden in de vorm van de voormalige Francesco kleuterschool (Heggestraat 76), die medio april 2001 in gebruik werd genomen en de naam The Lounge kreeg. Ook hier betrof het een tijdelijke oplossing tot april 2003. Een en ander in afwachting van een definitieve huisvesting voor het jongerenwerk. De toeloop bij zowel Halte 131 als ook The Lounge illustreert het feit dat er onder de Geldropse jeugd een blijvende grote behoefte leeft aan een eigen 'honk'.

Tegelijkertijd startte de gemeente Geldrop een onderzoek naar mogelijke locaties voor een permanent jongerencentrum in Geldrop. Hierbij werd o.a. gelet op factoren als ligging binnen de gemeente, afstand tot woningen en open zicht op de locatie.

Op 18 december 2001 stuurde het college het voorstel tot aanwijzing definitieve huisvesting jongerenwerk voor advies toe aan de raadscommissie Welzijn, Onderwijs & Sport (WOS). Gebaseerd op een nader onderzoek naar de locaties "Joek" en "Molenstraat 8" werd in dit voorstel de locatie Molenstraat 8 naar voren geschoven als definitieve locatie voor een jongerencentrum.

De raadscommissie WOS adviseerde d.d. 15 januari 2002 in meerderheid de locatie "Joek" af te wijzen en verzocht het college een verder onderzoek te starten naar de mogelijkheden voor realisatie op een andere locatie, t.w. aan het Industriepark, gelegen op hetzelfde industrieterrein. Dit terrein is beter bekend als het terrein De Roo. Daarnaast koos een meerderheid van de commissie tevens ervoor de locatie 'Molenstraat 8' aan te houden. De commissie wilde de uiteindelijke keuze maken op basis van een vergelijking tussen laatstgenoemde locatie en het terrein aan het Industriepark.

Op basis van een vergelijking tussen de locatie Molenstraat en de locatie aan het Industriepark besloot het college van Burgemeester en Wethouders, in de vergadering van 25 juni jl., de gemeenteraad voor te stellen om het pand aan de Molenstraat 8 als definitieve locatie aan te wijzen voor de vestiging van een jongerencentrum. De gemeenteraad koos in de vergadering van 12 september 2002 het voorstel nog niet te behandelen, omdat men in meerderheid van mening was dat er eerst een formele inspraakprocedure diende plaats te vinden.

Langs deze weg willen wij u dan ook mededelen dat met ingang van 26 september 2002, gedurende vier weken, in het informatiecentrum, Hofstraat 4, voor alle ingezetenen en natuurlijke en rechtspersonen die in de gemeente een belang hebben ter inzage ligt:

Het raadsvoorstel nr. 02.059 "Hernieuwd voorstel tot aanwijzing definitieve huisvesting jongerenwerk".

Gedurende voornoemde termijn van vier weken bestaat voor alle ingezetenen en natuurlijke en rechtspersonen die in de gemeente een belang hebben de mogelijkheid over de voornemens als hiervoor vermeld, schriftelijk zijn of haar zienswijze kenbaar te maken aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 10101, 5660 GA Geldrop.

Daarnaast bestaat er na afloop van deze periode de mogelijkheid om tijdens een openbare bijeenkomst uw zienswijze mondeling toe te lichten. Via publicatie in Middenstandsbelangen wordt u hiervoor te zijner tijd nog uitgenodigd.

Wij roepen iedereen op zijn of haar mening aan ons kenbaar te maken. De resultaten van deze inspraakprocedure zullen worden meegenomen in de verdere besluitvorming omtrent het voorstel "Hernieuwd voorstel tot aanwijzing definitieve huisvesting jongerenwerk".

Hoogachtend,

Het gemeentebestuur van de gemeente Geldrop