Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 25 september 2002

'EEN TON VOOR WATER'
GEMEENTE VERSTREKT SUBSIDIE OP AANSCHAF VAN EEN REGENTON

Onder het motto "denk mondiaal, handel lokaal" organiseert de gemeente samen met het COS Oost Brabant, centrum voor internationale samenwerking, de campagne 'Een Ton voor Water'. In deze campagne staat de wereldwijde beschikbaarheid van voldoende en gezond zoet water centraal. Met de aankoop van een regenton kunt u, als inwoner van Geldrop, enerzijds zelf water besparen en anderzijds meewerken aan de watervoorziening wereldwijd. Per verkochte regenton stelt de gemeente 2,50 beschikbaar voor het samenwerkingsproject in Burkina Faso en 2,50 voor NOVIB.

BESPARING DRINKWATER
Water dat in de regenton wordt opgevangen is te gebruiken voor het besproeien van de tuin en kamerplanten en voor het doen van kleine schoonmaakklusjes. Het water in de tuin is direct bij de hand, u kunt het via een handig kraantje direct in de gieter laten lopen, of er een tuinslang op aansluiten. Zeker in de zomermaanden bespaart u zo een aanzienlijke hoeveelheid drinkwater.

Bij de tonnen wordt een vulautomaat met een zomer- en winterstand en een grof bladfilter bijgeleverd. De ton wordt bij regen automatisch gevuld en op het moment dat de ton tot de vulslang gevuld is, loopt het overtollige water via de regenpijp naar het riool. De tonnen zijn vorstbestendig en laten weinig licht door wat ook weer gunstig is voor de waterkwaliteit.

VERSCHILLENDE UITVOERINGEN
U kunt kiezen tussen een standaardton van 240 liter voor 23,95 en een luxe ton van 190 liter met houtnerfprint voor 31,95. Deze prijzen zijn extra laag aangezien de gemeente Geldrop een bijdrage levert in de aankoopprijs van 9,50 per ton. En eigenlijk wordt hij nog veel goedkoper, want u bespaart op uw waterrekening en u steunt meteen een waterproject elders in de wereld.
(Dit aanbod is alleen geldig voor de inwoners van de gemeente Geldrop.)

DEMONSTRATIE OP DE ANDERE MERT
De actie gaat van start op De Andere Mèrt op 29 september, van 12.00-17.00 uur rond de Kasteelboerderij, Kasteeltuin Geldrop, ingang Helze. Op De Andere Mèrt laten diverse verenigingen, organisaties en bedrijven, actief op het gebied van natuur en milieu, ontwikkelingssamenwerking, voeding, verkeer, kleding, energie, hergebruik en bewustwording zien dat een duurzame levensstijl heel goed mogelijk en plezierig is. Op de Mèrt kunt u onder andere genieten van optredens van percussiegroep Umtata en het actiekoor Het Lopend Vuurtje. Daarnaast kunt u diverse hapjes en drankjes proberen, waaronder pompoensoep van de Baron z'n Hof.

Op de Andere Mèrt kunt u de regentonnen zelf komen bekijken en een toelichting krijgen op de installatie. Bij contante betaling kunt u direct een ton meenemen. Gedurende de actieperiode, van 30 september tot en met 31 oktober, is het mogelijk een regenton te bestellen Hiervoor dient u de eerder genoemde bedragen over te maken op rekeningnummer 285002686, te name van gemeente Geldrop. Hierbij dient u uitdrukkelijk de volgende gegevens te vermelden:
* het betreft de actie regentonnen;

* welke regenton u bestelt (standaardton of luxe ton);
* het adres waar de regenton afgeleverd dient te worden;
* uw telefoonnummer.

Uw regenton zal thuis bezorgd worden door vrijwilligers van de Stichting Burkina Faso. Wanneer de bezorging zal plaatsvinden wordt nog bekend gemaakt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbara Marcus, tel. 040-2893938, of e-mail: info@geldrop.nl.