Rabobank Nederland

Rabobank reikt eerste Herman Wijffels Innovatieprijs uit

Rabobank Nederland, 25/9/2002 09:46 AM

---

De 28-jarige Rutger Brest van Kempen en de 30-jarige Sander Huntelerslag uit Alkmaar hebben de hoofdprijs gewonnen van de eerste Herman Wijffels Innovatieprijs. Daarmee werden ze ¤ 100.000,- rijker om hun bedrijf R&S TechMedic BV verder te ontwikkelen.

De ondernemers ontvingen de prijs tijdens een bijeenkomst in de Rabobank Conference Hall op de Floriade uit handen van Herman Wijffels en Rik van Slingelandt, waarnemend voorzitter van de raad van bestuur van de Rabobank groep.

Rutger Brest van Kempen en Sander Huntelerslag uit Alkmaar hebben de Air Manager Pro ontwikkeld, een apparaat dat ervoor zorgt dat er bij het gebruik van een hart-long machine tijdens open hartoperaties geen luchtbellen (hoe klein ook) in de bloedsomloop van de patiënt terecht kunnen komen. Het nieuwe apparaat is bovendien veel kleiner en veiliger dan de bestaande apparaten, terwijl het de kans op complicaties verkleint en de hersteltijd verkort.

De tweede prijs van ¤ 75.000,- ging naar het Limburgse Horst. Via zijn bedrijf Excellence Fish is de 34-jarige Eric Philipsen de eerste viskweker die snoekbaars kan kweken in een binnenshuis recirculatiesysteem door een speciale kweekmethode op basis van droogvoer. De derde prijs van ¤ 50.000,- ging naar Thomas König (30) en Hessel Jongebreur (29) uit Rotterdam. Zij hebben een systeem bedacht waardoor betonvlechten sneller en gemakkelijker gaat en waardoor rsi- en rugklachten voorkomen worden. Aanmoedigingsprijzen van ¤ 10.000,- waren er voor Mario Stoutjesdijk (35) uit Eindhoven, die een afzuigsysteem bij voegwerkzaamheden bedacht dat bovendien trilllingen van de beitel absorbeert, en voor Rik Berkelmans (32) uit 's-Hertogenbosch die een fiets ontwierp voor dwarslaesiepatiënten.

Voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2002 konden jonge ondernemers en managers in de leeftijd van 20 tot 36 jaar zich inschrijven via hun lokale Rabobank. Het moest gaan om ondernemers die innovatieve producten, diensten of processen ontwikkelen of een verfrissende visie hebben op ondernemerschap maar ook ondernemers die vaardigheden tonen in modern coöperatief denken en maatschappelijk verantwoord ondernemen. In 2002 zijn precies 100 ondernemers door hun eigen Rabobank voorgedragen. De Herman Wijffels Innovatieprijs werd ingesteld bij het afscheid van Herman Wijffels als voorzitter van de hoofddirectie van de Rabobank. De verkiezing wordt tenminste tot en met 2006 door de Rabobank georganiseerd.