CMHF

Rechter stelt DOR in het gelijk

De voorzieningenrechter mr. R.J. Paris heeft dinsdag 24 september in Den Haag de Departementale Ondernemingsraad van het Ministerie van Justitie (DOR) in het gelijk gesteld.

De DOR had het kort geding aangespannen omdat het ministerie van Justitie het advies- en instemmingsrecht van de medezeggenschap had genegeerd bij de afkondiging van de vacaturestop op 26 juli.

De DOR werd toen voor een voldongen feit geplaatst en heeft zich vervolgens alsnog op zijn rechten beroepen.

In tegenstelling tot het ministerie vindt de DOR dat hier sprake is van uitvoering van beleid dat wel degelijk gevolgen heeft voor de medewerkers. Volgens de Wet op de Ondernemingsraad zou de medezeggenschap hierin gekend moeten worden. Bovendien vermoedt de DOR dat met het instellen van de vacaturestop het aannamebeleid op de helling gaat. Allemaal zaken die de DOR wel degelijk aangaan.

De rechter stelt dat het ministerie binnen twee dagen de vacaturestop moet intrekken dan wel schorsen en alle gevolgen daarvan tegelijkertijd ongedaan moet maken totdat de instemmingsprocedure over die vacaturestop geheel is afgerond. Het ministerie van Justitie moet bovendien de proceskosten betalen.

24-9-2002

CMHF - Postbus 176 - 2260 AD Leidschendam - tel.: (070) 419 19 19 - centrale@cmhf.nl