Productschap Margarine


Argentijnse oliën en vetten mogelijk uitgesloten van EU-tariefconcessies APS

De Europese Commissie heeft gisteren (25.09.2002) een lijst gepubliceerd van sectoren van ontwikkelingslanden die op grond van de in het Algemeen Preferentieel Stelsel (APS) vastgestelde criteria mogelijk op termijn niet langer in aanmerking komen voor tariefpreferenties. Behalve oliën en vetten uit Maleisië, Indonesië en de Filippijnen (sinds 1999 volledig uitgesloten van het APS) zijn ook oliën en vetten, in de praktijk veelal zonnebloem- en grondnotenolie, uit Argentinië opgenomen op deze lijst. Onduidelijk is echter in dit stadium wat de gevolgen zullen zijn van de opname van Argentijnse oliën en vetten op deze lijst.

De sectorale uitsluitingen zijn in de jaren '90 geïntroduceerd, maar het APS bevatte tot 1 januari 2002 geen mogelijkheid om deze lijst - als gevolg van gewijzigde omstandigheden - uit te breiden danwel in te korten. De huidige APS-regeling voorziet in een eerste aanpassing van genoemde lijst met ingang van 1 januari 2003, maar een dergelijke aanpassing zou gebaseerd moeten zijn op economische gegevens over drie opeenvolgende jaren. De publicatie van de Commissie heeft echter uitsluitend betrekking op één referentiejaar, namelijk 1999, en het is derhalve onduidelijk of en zo ja in wat voor vorm de huidige lijst per
1 januari 2003 wordt aangepast.


De Europese Commissie, waarvan het directoraat dat verantwoordelijk is voor ontwikkelingsbeleid sowieso niet uitblinkt in het nakomen van wettelijk vastgestelde termijnen, zal naar verwachting pas in november met de EU-lidstaten van gedachten wisselen over de mogelijke consequenties van deze lijst. Dan zal mogelijk pas duidelijk worden of de EU de tarifaire voordelen ten gunste van deze oliën en vetten van oorsprong uit Argentinië zal stopzetten en per wanneer.

Indien de EU hiertoe inderdaad besluit, zal hierdoor de Argentijnse positie op de Europese oliën- en vettenmarkt aanmerkelijk verslechteren. Als gevolg van een dergelijke uitsluiting zal namelijk het EU-tarief op bijvoorbeeld ruwe zonnebloemolie en ruwe grondnotenolie uit Argentinië worden verhoogd van 2,9 naar 6,4 procent. Als de EU bovendien zou besluiten om Oekraïne aanvullende sociale preferenties te verlenen voor zonnebloemolie (zie Nieuwsflits handelspolitiek no. 9), dan zal de Argentijnse afzet van zonnebloemolie op de EU-markt zeer zwaar onder druk komen te staan.