Productschap Margarine


Hongarije publiceert nieuwe tariefconcessies voor margarine en spijsvetten uit EU

De Hongaarse overheid heeft vrijdag jl. (20.09.2002) nieuwe tariefconcessies voor landbouwproducten (w.o. margarine en aanverwante producten) van oorsprong uit de EU gepubliceerd. Op grond van deze concessies zal de Hongaarse markttoegang voor margarine en aanverwante producten uit de EU in de periode 2002-2004 aanmerkelijk verbeteren. De tariefconcessies vloeien ten dele voort uit het zgn. double profit-akkoord waarover Hongarije en de EU reeds op 25 april jl. op ambtelijk niveau overeenstemming bereikten. De EU heeft de tariefconcessies ten gunste van Hongarije uit deze overeenkomst nog voor het zomerreces op politiek niveau geaccordeerd en vervolgens op 2 augustus jl. gepubliceerd. De politieke goedkeuring en vervolgens publicatie van Hongaarse zijde liet echter tot 20 september jl. op zich wachten. Zowel de Hongaarse double profit-concessies als de EU-concessies zijn evenwel (met terugwerkende kracht) van toepassing met ingang van 1 juli jl.. Voor de MVO-sector zijn deze nieuwe Hongaarse tariefconcessies met name interessant voor wat betreft de EU-export van margarine (GN-code 1517.1090) en eetbare mengsels en bereidingen van oliën en vetten (GN-code 1517.9099).

Doordat de EU en Hongarije met ingang van 1 januari 2002 ook in een ander kader (de zgn. non annex 1-producten) zijn overgegaan tot verdere liberalisering van de handel in margarine en aanverwante producten, biedt dit geheel aan vrijhandelsafspraken de EU-export naar Hongarije in de periode 2002-2004 aanzienlijke afzetperspectieven. In de onderstaande twee tabellen zijn de Hongaarse tariefconcessies voor margarine en aanverwante producten van oorsprong uit de EU uitgebreid in kaart gebracht.

Hongaarse concessies ten gunste van margarine en aanverwante producten van oorsprong uit de EU:

Tabel 1:

Tabel 2


1. Indien de in tabel 1 genoemde quota zijn uitgeput, of er geen quotum wordt toegepast (GN-code 1517.9093)

2. Vanaf 1 juli 2002, voor de eerste helft van 2002 gold een tarief van 28%.

Het Hongaarse algemene invoerrecht (MFN) op margarine en aanverwante producten bedraagt momenteel 40%, uitgezonderd het jaarlijkse WTO-quotum van 3.977 ton waarbinnen een tarief van 30% wordt toegepast. Hongarije hanteert ten gunste van bovenstaande producten van oorsprong uit de CEFTA-landen (Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Roemenië en Bulgarije) en Kroatië een verlaagd tarief van 20%, met dien verstande dat er ten gunste van Tsjechië en Slowakije bovendien jaarlijkse tariefquota van respectievelijk 1.000 en 1.500 ton van toepassing zijn waarbinnen een verlaagd recht geldt van 10%. Ten aanzien van de Federale Republiek Joegoslavië (Servië en Montenegro) wordt tenslotte een verlaagd tarief van 27% toegepast.

Nadere actuele informatie over Hongaarse tariefconcessies ten gunste van MVO-producten van oorsprong uit de EU of andere landen treft u vanaf volgende week aan in de databank markttoegang van het productschap MVO.