Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival



Utrecht, 25 juni 2002

In the Picture Peter van Bueren, Paul Driessen en Louis van Gasteren

Het 22e Nederlands Film Festival presenteert In the Picture programma's rond Peter van Bueren, Paul Driessen en Louis van Gasteren. Met deze retrospectieven, die bestaan uit de vertoning van een selectie films en gesprekken, vestigt het festival de aandacht op filmmakers of personen uit de filmwereld die in de belangstelling staan.

In the Picture Peter van Bueren
De Nederlandse filmjournalist Peter van Bueren nam dit jaar afscheid van de Volkskrant, waarvoor hij jarenlang schreef. Hij is één van de oprichters van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF), die dit jaar tijdens het festival haar 20-jarig bestaan viert. Het Nederlands Film Festival vertoont een door Van Bueren samengesteld programma van zijn favoriete Nederlandse films, die door hemzelf worden ingeleid. Na afloop van de filmvertoning spreekt hij met de makers. Ook zal hij tijdens een gesprek ingaan op zijn filmselectie en carrière in de filmjournalistiek.

In the Picture Paul Driessen
Naar aanleiding van het boek 'Paul Driessen: Beelden en bespiegelingen' dat gewijd is aan het oeuvre van deze Nederlandse animatiefilmer, besteedt het festival aandacht aan zijn werk. In compilatieprogramma's vertoont het festival een deel van zijn oeuvre en aan de hand van films als Ei om zeep (1977), Oh, What a Knight (1982) en Uncles & Aunts (1989) zal Driessen zijn werk toelichten. Tevens is er een tentoonstelling te zien van schetsen en tekeningen voor zijn films.

In the Picture Louis van Gasteren
De nieuwe film van de Nederlandse filmmaker Louis van Gasteren, In een japanse stroomversnelling, gaat tijdens het festival in première. Deze documentaire belicht Nederlandse waterbouwkundig ingenieurs die aan het eind van de negentiende eeuw in Japan werkten. De première is aanleiding voor een terugblik op het oeuvre van Van Gasteren, met hoogtepunten uit zijn 50-jarige filmcarrière als Hans, het leven voor de dood (1983) en Een zaak van niveau (1989), en een gesprek over zijn werk.

Het Nederlands Film Festival opent het nieuwe culturele seizoen met het competitieprogramma, het Jaaroverzicht, premières, retrospectieven, speciale programma's, seminars en talkshows. In de competitie strijdt een selectie van filmproducties van het afgelopen jaar om de Grote Prijs van de Nederlandse Film, het Gouden Kalf. Het festival vindt plaats van 25 september tot en met 4 oktober 2002 in Utrecht.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl