Plant Research International

persbericht / nr. 2002-15, 25 september 2002

Milieuvriendelijker blijkt ook nog eens goedkoper

Op donderdag 26 september promoveert Corine de Groot, onderzoeker bij Plant Research International te Wageningen, aan de faculteit Biologie van de Universiteit van Utrecht. In dit promotieonderzoek zijn aanwijzingen gevonden dat het gebruik van fosfor en stikstof als bemesting in kassen verminderd kan worden. Dit betekent niet alleen voordeel voor het milieu maar ook dat tuinders goedkoper uit zijn.

Gebleken is dat tomatenplanten die dagelijks een kleine hoeveelheid fosfor of stikstof krijgen net zo goed groeien als planten continu een hoge concentratie aan fosfor en stikstof in de voedingsoplossing hebben. Dit kan voor tuinders een besparing op de toe te dienen meststoffen opleveren. Om te voorkomen dat tomatenplanten te weinig bemesting krijgen, is het belangrijk om een techniek te hebben die aan een plant al een klein bemestingstekort kan signaleren. Zo kan de tuinder bijbemesten voordat de plant een groeiachterstand oploopt.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de grootheid "bladoppervlak per plantgewicht" al bij een kleine daling in bemesting verandert. Dit is niet eenvoudig te meten in een gewassituatie. De oppervlakte per gewicht van een individueel blad is mogelijk een betere methode om nutriƫntengebrek in een vroeg stadium te beoordelen. Ook de maximale snelheid waarmee de plant koolzuur uit de lucht kan binden, om die vervolgens om te zetten naar suikers, kan een goede meettechniek zijn.

Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat het waarschijnlijker is dat de drogestofverdeling tussen wortels en spruit in tomatenplanten gereguleerd wordt door cytokinine dan door nitraat. De regulering van het fotosynthese-apparaat tijdens stikstof- en fosforlimitatie is uitgebreid onderzocht. Het blijkt dat de verlaging in fotosynthesesnelheid bij stikstoflimitatie gereguleerd wordt door een ander mechanisme dan bij fosforlimitatie. Ook blijkt uit dit onderzoek dat afhankelijk van de ernst van de fosfor- of stikstoflimitatie de groei van deze tomatenplanten bepaald wordt door zijn fysiologie of zijn morfologie.

Het promotieonderzoek heeft informatie opgeleverd over het functioneren van jonge tomatenplanten zonder vruchten onder stikstof- en fosforlimitatie. Deze informatie zal gebruikt worden voor verder onderzoek naar de toepassing van deze resulaten in de praktijk.
---