Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 13 mei 2002

Regisseur Pieter Verhoeff is Gast van het Jaar

Regisseur Pieter Verhoeff is Gast van het Jaar tijdens het 22e Nederlands Film Festival. Het festival vindt plaats van 25 september tot en met 4 oktober 2002 in Utrecht.

Het Nederlands Film Festival vertoont een uitgebreide selectie speelfilms, televisiefilms en documentaires uit het oeuvre van Pieter Verhoeff. Zijn nieuwste productie Vrij naar de natuur, een portret van kunstenaar Leon Adriaans, gaat tijdens het festival in première.

Tijdens het festival zal Verhoeff ingaan op de verschillende aspecten van zijn vak. In workshops voor jonge filmmakers zal hij aan de hand van verschillende films uit zijn oeuvre onder andere het scenario, camerawerk, acteren, production design en post productie aan de orde stellen. Daarnaast neemt Verhoeff deel aan discussies en talkshows over zijn werk.

Afgelopen festival werd Verhoeff's laatste speelfilm Nynke (2001) bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Lange Speelfilm en ontving Monic Hendrickx voor haar rol in deze film het Gouden Kalf voor Beste Actrice. Eerder werden zijn eerste speelfilm Het teken van het beest (1980) en de film Van geluk gesproken (1987) bekroond met het Gouden Kalf. Naast speelfilms maakte Verhoeff vele televisiefilms en documentaires en oogstte hij waardering met documentair gedraaide tv-films voor met name de VPRO. Tevens stond hij aan de wieg van het satirische programma Jiskefet en werkte hij mee aan het spraakmakende programma Het gat van Nederland.

Het Nederlands Film Festival opent het nieuwe culturele seizoen met retrospectieven, speciale programma's, seminars, talkshows en premières van een groot aantal nieuwe Nederlandse films. In competitie strijdt een selectie van filmproducties van het afgelopen jaar om de Grote Prijs van de Nederlandse Film, het Gouden Kalf.

Einde Persbericht

www.filmfestival.nl

Voor meer informatie, filmografie en portretfoto's kunt U contact opnemen met Noortje van de Sande of Margo van der Valk.

Nederlands Film Festival, afdeling Communicatie

T 030.2303800

F 030.2303801
E publiciteit@filmfestival.nl