Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Datum: 25 september 2002

Nationale Ouderavond over schadelijke tv-programma's

Wat zien kinderen allemaal op tv, hoe schadelijk kan dit voor ze zijn en wat kun je daar als ouder of opvoeder aan doen? Dat is het thema van de Nationale Ouderavond. Het televisieprogramma van Teleac/NOT met de titel Geraakt door TV begint woensdag 25 september om 23.40 uur op Nederland 1.

Presentator Jeroen Kramer laat tijdens de Nationale Ouderavond onder meer zien hoe verontwaardiging van ouders over sommige tv-programma's kan worden omgezet in een formele klacht bij het NICAM, de instantie achter Kijkwijzer. Hij volgt van het begin tot het eind de procedure rond zo'n klacht over een aflevering van de documentaireserie De Koude Oorlog van Teleac. De omroep zond 's middags een aflevering uit met gruwelijke beelden van geëxecuteerde mensen tijdens de oorlog in Afghanistan (Deze beelden zijn geclassificeerd als niet geschikt voor jongeren onder 16 jaar; vandaar het late tijdstip van Geraakt door TV). Het programma gaat in op de vraag wat schadelijke televisie voor kinderen is, en wat Kijkwijzer ouders heeft te bieden.

De Nationale Ouderavond is onderdeel van een uitgebreid educatief project voor ouders, leerkrachten en schoolkinderen dat Teleac/NOT ontwikkelt in samenwerking met het NICAM. Daartoe behoren ook een handleiding voor het organiseren van ouderavonden en het boek Kind en media. Weet wat ze zien (uitgeverij: Boom) met achtergrondinformatie voor ouders en opvoeders. Teleac/NOT besteedt daarnaast aandacht aan het thema in haar Weekjournaal, op websites en in de Schooltvgids.

Voor verdere informatie: NICAM, tel. 035 646 0860, e-mail: bekkers@nicam.cc of Guillemette Thole (The Publicity Company), tel. 020-6127000, e-mail: guillemette@publicy.nl

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl