Rijksuniversiteit Groningen

Nieuwe tabletten uitstekend alternatief voor infuus met ontstekingsremmers

Patiënten met de huidziekte pemphigus, maar ook bijvoorbeeld patiënten met multiple sclerose, krijgen gedurende een korte periode hoge doses ontstekingsremmers toegediend via een infuus. Dermatoloog Gábor Tóth ontwikkelde, in samenwerking met de apotheek van het Academisch Ziekenhuis Groningen, nieuwe tabletten die evengoed werken als een infuus, goedkoper zijn en minder belastend voor de patiënt. Ondanks deze voordelen zijn de grote farmaceutische bedrijven niet geïnteresseerd om een dergelijk al bestaand middel in een nieuwe vorm te gaan produceren. Gábor Tóth promoveert op 25 september 2002 in de Medische Wetenschappen.

Tóth richt zich in zijn onderzoek op de behandeling van de zeldzame blaarvormende huidziekte pemphigus. Hij ontwikkelde een eenvoudig model om de ziekteactiviteit te meten. Dit model kan gebruikt worden als internationale standaard voor de verschillende stadia van de ziekte, zodat goed vergelijkend onderzoek mogelijk wordt naar deze zeldzame aandoening. Het model bestaat uit het simpelweg vragen aan de patiënt of er nieuwe plekken op de huid zijn ontstaan, in combinatie met het testen van de stevigheid van de huid. In plaats van een infuus kregen patiënten nu tabletten toegediend, met als doel minder prednisolon te gebruiken en zo de bijwerkingen te beperken. De ontstekingsactiviteit blijkt met de tabletten sneller tot stilstand te komen en de bijwerkingen zijn mild. Patiënten kunnen last krijgen van tijdelijke roodheid in het gezicht, slaapstoornissen in de eerste nacht en van stemmingsveranderingen in de eerste week. De tabletten hebben volgens Tóth desondanks de voorkeur vanwege het gemak voor zowel de patiënt als de arts. /ImK

Gábor Tóth (Groningen, 1970) studeerde geneeskunde aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Dermatologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Momenteel is Tóth als dermatoloog verbonden aan het Meander Medisch Centrum te Amersfoort.

Datum en tijd

woensdag 25 september, 16.00 uur

Promovendus

G.G. Tóth, tel. (033)422 23 45 (werk)

Proefschrift

Management of Pemphigus

Promotor

prof.dr. M.F. Jonkman

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Nieuwe uitgaven

Uitgave

Promoties