Vereniging FME-CWM

Verdiepingsbijeenkomsten over toepassing van hoogvermogen lasers bij het bewerken van metalen



3 september 2002

* Kennisoverdracht

* Verdiepingsbijeenkomsten

* Data laserlassen

* Data lasersnijden

* Data lasercladden

* Aanmelden

* Noot voor de redactie

Verdiepingsbijeenkomsten over toepassing van hoogvermogen lasers bij het bewerken van metalen. Tot voor kort waren nieuwe mogelijkheden in de industriële laserapparatuur nog alleen op laboratoriumschaal inzetbaar. Nu is ook industriële toepassing mogelijk. Daarmee hebben traditionele lasverbindingen er een geduchte concurrent bij gekregen.

In Nederland zijn vooral de hoogvermogen CO2-lasers bekend, die hoofdzakelijk worden ingezet voor het scheiden van metalen plaatmateriaal. Er is nu echter meer mogelijk met lasers. Met het scheiden zijn betere prestaties en een hogere kwaliteit te realiseren. Ook het aantal te bewerken materialen neemt toe. De laserlasverbindingen kennen een breed toepassingsgebied (staal, roestvast-staal en aluminium) en zijn van een uitstekende kwaliteit; in veel gevallen zelfs beter dan de gangbare lasprocessen. Constructief biedt laserlassen vele nieuwe mogelijkheden. Oppervlaktebehandelingen van metalen met lasers maken in tegenstelling tot de gangbare methoden lokale aanpassingen en verbeteringen mogelijk.

Kennisoverdracht
In het kennisoverdrachtproject "Hoog Vermogen Lasertechnologie" is een algemene, technische publicatie ontwikkeld. Die werd uitgereikt tijdens landelijke en regionale voorlichtingsbijeenkomsten. Nu worden ook brochures met praktijkaanbevelingen voor laserlassen, lasersnijden en laseroppervlaktebehandelingen ontwikkeld, die worden uitgereikt tijdens verdiepingsbijeenkomsten in het najaar van 2002. Syntens organiseert deze bijeenkomsten.

De volgende organisaties bundelen in dit project hun krachten: Bond voor Materialenkennis, Metaalunie, Netherlands Institute for Metals Research, Nederlands Instituut voor Lastechniek, Projectbureau voor onderzoek aan Materialen en Productietechnieken (PMP), Syntens, TNO, Federatie Dunne Plaat, Universiteit Twente en de Vereniging FME-CWM.

Verdiepingsbijeenkomsten
De verdiepingsbijeenkomsten "Toepassing van hoogvermogen lasers bij het bewerken van metalen" zijn bedoeld voor lascoördinatoren, werkvoorbereiders, constructeurs, bedrijfsleiders en anderen die in hun werk mogelijke toepassingen zien van de hoogvermogen lasertechnologie. Het programma van bestaat uit enkele beknopte, specialistische inleidingen, gevolgd door de bespreking en toetsing van praktijkcases die door de deelnemers zijn aangedragen. De data van de bijeenkomsten, met daarbij de contactpersoon van Syntens bij wie de deelnemers zich kunnen aanmelden, zijn:

Laserlassen

25 september 2002 Syntens Rotterdam

Bernard Mulder
10 oktober 2002 Syntens Leeuwarden

Sietse Vlietstra
30 oktober 2002 Syntens Enschede

Wim Campen
13 november 2002 Syntens Alkmaar Peter Tol

Lasersnijden

9 oktober 2002 Syntens Enschede

Wim Campen
15 oktober 2002 Syntens Rotterdam Bernard Mulder 6 november 2002 Syntens Leeuwarden Sietse Vlietstra

Lasercladden

28 november 2002 Syntens Enschede Wim Campen

De genoemde data zijn onder voorbehoud. Hier vindt u meer informatie. De kosten voor deelname bedragen 75,- per deelnemer (BTW-vrij). Daarvoor ontvangen de deelnemers na afloop ook de betreffende praktijkaanbeveling.

Aanmelden
Deelnemers kunnen zich aanmelden bij de betreffende vestiging van Syntens of via e-mail kvz@syntens.nl (mevrouw K. van Zanten). Na aanmelding ontvangen zij een bevestiging, routebeschrijving en een factuur.

Noot voor de redactie (