Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

WETENSCHAPSAGENDA UNIVERSITEIT LEIDEN
16 tot en met 27 SEPTEMBER 2002

Informatie: Afdeling wetenschapsvoorlichting Universiteit Leiden 071-527 3282
wetenschap@ics.leidenuniv.nl

Woensdag 25 september 15.15 uur
V. de Jong
Titel proefschrift: Removal and destruction of organochlorine contaminants; from hydrogenolysis to combustion
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Promotor: prof.dr. R. Louw

Chloorhoudende materialen worden in verschillende processen en producten gebruikt. Hierdoor ont-staan verschillende soorten afval, die met de juiste technologie verwerkt dienen te worden. Als het chloorgehalte hoog is, dan is een logische aanpak het terugwinnen van het chloor, bijvoorbeeld als HCl. Deze aanpak wordt tegenwoordig dan ook veelvuldig gebruikt in de westerse wereld. Vaak is echter het chloorgehalte laag. Dan kan direct hergebruik van de organische matrix aantrekkelijk zijn, al zijn er ook gevallen bekend waarin verbranding het meest voor de hand ligt. Het aanwezige chloor zorgt echter veelvuldig voor problemen in de - katalytische - processen die hierbij gebruikt worden.

Dit proefschrift gaat over twee belangrijke typen organisch afval met lage chloorgehaltes: een olieachti-ge vloeistof verkregen door het verhitten van een gemengd plastic afval, en een gasstroom met een lage concentratie aan (gechloreerde) organische verbindingen, bijvoorbeeld het ruwe afgas van een afval-verbrandingsinstallatie (AVI).

De - chemische - aanpak van deze twee typen is geheel verschillend; in het eerste geval wordt een reductie/hydrogenolyse toegepast en in het tweede geval een (katalytische) verbranding.
Uit de olieachtige vloeistof moet het organisch chloor - en ook het organisch stikstof - verwijderd worden om het geschikt te maken als voeding voor de petrochemische industrie. Hiertoe zijn verschei-dene katalysatoren getest waarbij palladium-op-kool voor de verwijdering van het organisch chloor en platina-op-kool voor de verwijdering van het stikstof als de beste naar voren zijn gekomen. Beide componenten zijn te verwijderen met een palladium-op-kool bed bij hogere temperaturen of met een multi-bed toepassing waarbij palladium-op-kool zorgt voor de omzetting van het organisch chloor gevolgd door platina-op-kool voor de omzetting van het organisch stikstof.

Opschonen van 'vuile' gassen komt neer op volledige afbraak van alle (overgebleven) organische stof-fen; katalytische verbranding is daarvoor de aangewezen weg. Organisch chloor moet dan HCl worden, wat oplosbaar is in water. Om de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen is o.a. gewerkt met een cocktail aan stoffen, en bij de heel lage concentraties, die model staan voor een 'echt' afgas van een AVI. Terwijl AVI-vliegas als 'katalysator' weinig afbreekt maar juist nare bijproducten zoals poly-chloorbenzenen en dioxines bijmaakt, kan een goede platina-katalysator dat helemaal voorkomen of tenietdoen - zonodig met bijmengen van een beetje eenvoudige koolwaterstof, wat de katalysator be-schermt en actief houdt.

Informatie: Afdeling wetenschapsvoorlichting Universiteit Leiden 071-527 3282
wetenschap@ics.leidenuniv.nl


---
Afzender:
drs. H.D. Papma
wetenschapsvoorlichter
tel. 071-5273282
fax 071-5277182
Postadres: Universiteit Leiden
Postbus 9500, 2300 RA Leiden
Bezoekadres: Rapenburg 70, kamer E 107
Aanwezig op maandag, woensdag en vrijdag