Gemeente Breukelen


BREUKELEN HEEFT EEN NIEUW COLlEGE Sinds dinsdagavond 24 september heeft Breukelen een nieuw college. De demissionaire wethouders Vital van der Horst (Streekbelangen 93) en Klaas Wiersema (VVD) keren terug en vormen samen met Gerard Hoogwerff Kroon (CDA) en Frank Dales, burgemeester, tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2006 het college van Breukelen.

Direct na de raadsvergadering kwam het nieuwe college bijeen en stelde de portefeuilleverdeling vast.
Beëdiging nieuwe college

De nieuwe wethouder, Gerard Hoogwerff Kroon, is geen onbekende in politiek Breukelen. In 1982 werd hij voor het CDA gekozen in de raad van Kockengen en na de herindeling in 1988 in de raad van Breukelen. Tot 1998. Op een tweetal jaren na bekleedde hij steeds de functie van fractievoorzitter. De heer Hoogwerff Kroon combineert het wethouderschap vooralsnog met de functie van directeur van de basisschool "De wegwijzer" in Kockengen.

Portefeuilleverdeling

De portefeuilleverdeling is in grote lijnen als volgt: de nieuwe wethouder gaat zich vooral richten op verkeer, openbare werken, reiniging, natuur en milieu, welzijn, volksgezondheid, sociale zaken en het A tot Z-project. Het voor de toekomst zo cruciale Centrumplan valt onder Vital van der Horst die dat combineert met financiën, economische zaken en sport. Belangrijke onderwerpen in de portefeuille van Klaas Wiersema zijn ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en woonruimtezaken, onderwijs en de projecten 4 in 1 en de verkeerscirculatie in het centrum, w.o. de 2e Vechtbrug. De burgemeester heeft een coördinerende rol en is verantwoordelijk voor het integraal veiligheidsbeleid, w.o. politie en brandweer, communicatie, intergemeentelijke en internationale samenwerking, bestuurlijke vernieuwing en organisatie-ontwikkeling .

Demissionaire periode ten einde

Op 4 september 2002 besloten de toenmalige wethouders gezamenlijk hun ontslag in te dienen omdat er naar hun mening onvoldoende draagvlak en vertrouwen binnen de raad bestond voor de dringend gewenste snelle doorstart van het Centrumplan. Het was voor de raad mogelijk om op 24 september drie nieuwe wethouders te kiezen. Met de benoeming en beëdiging neemt het nieuwe college de fakkel over.

SAMENVATTING RAADSPROGRAMMA 2002 2006

Op 16 juli 2002 stelde de raad van Breukelen het programma vast dat als leidraad dient voor het bestuur van de gemeente voor de komende vier jaar. Inmiddels is een verkorte versie opgesteld die u kunt vinden in de rubriek "Breukelen" onder bestuur en organisatie/gemeentebestuur.


FINANCIELE VOORZIENINGEN VOOR DE MINIMA Met een inkomen op minimumniveau is het niet altijd eenvoudig om elke maand rond te komen. Bezuiniging op uitgaven die niet absoluut noodzakelijk zijn, is dan een manier om het huishoudboekje sluitend te maken. Het abonnement op de krant wordt opgezegd; de sportclub, een leuke cursus of de bibliotheek kunnen niet meer. Dat is jammer, want het gevaar bestaat dat uw sociale contacten minder worden: u ziet minder mensen, allerlei ontwikkelingen gaan aan u voorbij en u loopt de kans minder betrokken te zijn bij uw omgeving.

Wat te doen als er opeens een (nieuwe) bril nodig is, of wanneer uw kind een beugel moet? Dat zijn vaak flinke onkosten en de ziektekostenverzekeraar vergoedt niet alles. Ook de gemeentelijke belastingen zijn, elk jaar opnieuw, flinke kostenposten.

Ondanks alle pogingen om rond te komen gaat het soms toch mis en ontstaan er schulden. En wat dan?

De gemeente heeft meerdere regelingen om u te helpen, namelijk: de bijdrageregeling minima, bijzondere bijstand, kwijtschelding gemeentelijke belastingen en schuldhulpverlening.

In dit artikel gaan we in op de kwijtschelding gemeentelijke belastingen.

KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE BELASTINGEN

De kwijtscheldingsregeling is alleen van toepassing op de onroerende-zaakbelastingen (van de hoofdwoning), het rioolrecht en de afvalstoffenheffing.

Bij de kwijtscheldingsregeling geldt, dat het niet uitmaakt wat voor soort inkomen u heeft. Wel is de hoogte van uw inkomen (en vermogen) van belang.

Voorwaarden

Om voor kwijtschelding in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden:


- u heeft een laag inkomen (op bijstandsniveau, zie tabel),

- uw vermogen is niet meer dan het totaal van de huur van uw woning en de bijstandsnorm voor één maand.

Met vermogen wordt bedoeld: bezittingen verminderd met eventuele schulden. Dus het saldo op bank- of girorekening, contant geld, maar ook een auto, grond, garage, caravan, effecten, overwaarde in het eigen huis enzovoort worden tot het vermogen gerekend.

De meest voorkomende bijstandsnormen (exclusief vakantietoeslag) per 1 juli 2002 zijn:

Belanghebbende 23-65 jaar

Bijstands-

Norm

Norm 110%

Belanghebbenden

65 jaar en ouder

Bijstands-norm

Norm 110%

Alleenstaande

741,72

815,89

Alleenstaande

784,91

863,40

Alleenst. ouder

952,91

1048,20)

Gehuwd,beide 65+

1106,13

1216,74

gezin

1059,59

1165,55

Gehuwd, één
1117,82

1229,60


* Onder gehuwden wordt ook verstaan: samenwonende partners en partnergeregistreerden

Aanvraag

Voor het aanvragen van kwijtschelding is een apart formulier verkrijgbaar bij de afdeling Financiën van de gemeente. Let u er op dat u een aanvraag indient vóór de laatste vervaldatum van betaling van de belastingen.

Meer informatie

Over de Bijdrageregeling Minima, bijzondere bijstand en schuldhulpverlening:

Gemeente Breukelen, afdeling Sociale Dienstverlening en Burgerzaken

Markt 13 (Koetshuis)

openingstijden: maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur

telefoon: (0346) 26 09 16 / 26 09 77.

Over de maaltijdvoorziening SWOB:

Stichting Welzijn Ouderen Breukelen

t Heycopcentrum

telefoon (0346) 26 18 33.
Over kwijtschelding gemeentelijke belastingen:
Gemeente Breukelen, afdeling Financiën
Markt 13 (receptie hoofdgebouw)
openingstijden: maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur telefoon: (0346) 26 09 48