D66

JS/JD - Persbericht woensdag 25 september 2002

Leden van de Nederlandse afvaardiging Jeugdconventie: "Afvaardiging Conventie niet besmetten met oude partijpolitieke spelletjes"

"Nederland moet zich niet zondig maken aan partijpolitieke spelletjes, maar de kwalitatieve inbreng van de regeringsvertegenwoordiger aan de Europese Conventie versterken," zeggen Nederlandse leden (JS en JD) van de Jongeren Conventie aan de vooravond van het gesprek dat premier Balkenende aanstaande woensdag heeft met Hans van Mierlo.

Van Mierlo, lid D66, is namens de Nederlandse regering vertegenwoordiger in de Conventie. Na de politieke aardverschuiving bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen zijn de politieke verhoudingen echter flink veranderd. D66 maakt geen deel meer uit van de regering. De LPF zinspeelt daarom op het vertrek van Van Mierlo. De Nederlandse leden van de Jongeren Conventie vinden dat een voorbeeld van onnodige oude partijpolitiek.

De Jonge Democraten en de Jonge Socialisten vinden dat Van Mierlo als Minister van Staat, regeringsvertegenwoordiger van Nederland moet blijven in de Conventie. Zij vinden tevens dat Van Mierlo daarbij de speelruimte moet blijven behouden die hij altijd gehad heeft om zijn taken binnen de Conventie naar behoren uit te oefenen. "Van Mierlo zal de mogelijkheid moeten blijven behouden om voorstellen te lanceren om de Europese Unie te hervormen," aldus de Jonge Democraten en de Jonge Socialisten.

Van Mierlo is een goede lobbyist en heeft veel toewijding getoond voor zijn werk in de Conventie. Om de reden van continuïteit vinden deze jongeren het onverstandig als er een nieuwe regeringsvertegenwoordiger wordt aangesteld. Het aanstellen van een nieuwe vertegenwoordiger zou vernietiging van kennis betekenen, en dat is als het gaat over de toekomst van Europa wel erg zonde," aldus de vertegenwoordigers van JD en JS

De Jonge Democraten en de Jonge Socialisten zullen zich niet kunnen verenigen met een nieuw aangestelde vertegenwoordiger. "Sommige mensen zijn zo geschikt voor het werk dat ze doen, dat het geenszins tot de mogelijkheden behoort dat een ander het beter zou kunnen," aldus de Jonge Democraten en de Jonge Socialisten.

De Jonge Democraten en de Jonge Socialisten hopen dan ook dat Premier Balkenende een verstandige keuze maakt en Van Mierlo aan laat blijven en dat Van Mierlo zijn taak op dezelfde wijze kan blijven vervullen.


---