Politie Amsterdam-Amstelland

Drugslijnen opgerold
24-9-2002. Afgelopen maanden is een team van de Dienst Centrale Recherche druk bezig geweest om onder supervisie van de officier van justitie, drie grote internationale drugslijnen te ontmantelen. Hierbij werden 22 verdachten aangehouden, waaronder medewerkers van een internationaal koeriersbedrijf. Het betrof een drugsorganisatie met connecties in Colombia, Engeland en de Verenigde Staten van Amerika. Er werd gehandeld in cocaïne, heroïne, XTC en marihuana waarvan grote hoeveelheden in beslag werden genomen. In Colombia kon 2000 kilo cocaïne worden onderschept. Er werden ook grote hoevelheden geld, vuurwapens en dure autos in beslag genomen.

Lees meer.


---

Nepontvoering
24-9-2002. Dit weekend heeft de Dienst Centrale Recherche een einde gemaakt aan een vermeende ontvoering van een 26-jarige vrouw. Uiteindelijk bleek de hele zaak in scène te zijn gezet door twee echtelieden die een vermogend familielid een flinke som geld afhandig wilden maken. De vrouw en haar 26-jarige man werden ontmaskerd en aangehouden. De verdachten worden morgen voorgeleid bij de officier van justitie.

De zaak begon toen twee mannen zich afgelopen zondag meldden bij het wijkteam Surinameplein. Eén van hen verklaarde dat zijn vrouw die ochtend niet van het werk was thuisgekomen. Zij belde rond 12.00 uur naar huis met de mededeling dat zij ontvoerd was. De vrouw zou tegen haar wil ergens in een busje worden vastgehouden en haar vrijheid terug kunnen kopen voor 45.000 euro.
De recherche kreeg al snel in de gaten dat hen iets op de mouw werd gespeld en dat het hele verhaal in scène was gezet om een vermogend familielid een poot uit te draaien. Dit vermoeden werd versterkt toen de vrouw haar man belde net toen hij bij de politie aangifte zat te doen. De reactie van de man op dat moment riep nog meer vraagtekens op bij de rechercheurs. Toen de vrouw enige uren later belde dat zij in Zandvoort was vrijgelaten, werd zij door surveillerende agenten opgevangen en direct overgebracht naar Amsterdam. Het kostte het onderzoeksteam uiteindelijk weinig moeite om door de luchtbel heen te prikken. Financiële problemen hadden het tweetal tot hun wanhoopsdaad gedreven. Inmiddels hebben beiden een bekentenis afgelegd. Hen wordt afpersing, oplichting en het doen van valse aangifte ten laste gelegd.


---