Gemeente Amsterdam


Amsterdam stelt geld beschikbaar voor strafrechtelijke opvang verslaafden

Het college heeft besloten om jaarlijks ¤ 195.000 beschikbaar te stellen voor de Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV). Dit geld is bestemd voor voorzieningen op het gebied van wonen en schuldhulpverlening in de laatste fase van het strafrechtelijke resocialisatieprogramma.
Sinds 1 april 2001 kan een rechter een criminele, overlastgevende harddruggebruiker dwingen om gedurende maximaal 24 maanden een resocialisatieprogramma te volgen op basis van de Wet Strafrechtelijke Opvang Verslaafden. De maatregel is bedoeld voor harddruggebruikers die een jarenlange verslaving combineren met hardnekkig, veel overlast veroorzakend en crimineel gedrag. Met de SOV hoopt de overheid de ernstige overlast terug te dringen en individuele verslavingsproblematiek op te lossen of beheersbaar te maken. Ook hoopt de overheid te bereiken dat de deelnemers terugkeren naar de maatschappij zonder terug te vallen in het plegen van strafbare feiten.
In Amsterdam zijn 72 plaatsen beschikbaar voor zowel de Amsterdamse harddruggebruikers als de druggebruikers die in Amsterdam veelvuldig crimineel gedrag vertonen. In mei verbleven er 28 deelnemers in de SOV, dit aantal is inmiddels toegenomen tot 57. De verwachting is dat de resterende plaatsen binnen enkele maanden benut zullen zijn, waardoor er geen capaciteit meer is. Het college is dan ook voorstander van een uitbreiding van het aantal SOV-plaatsen. Het programma dat de verslaafden verplicht volgen is opgedeeld in drie fasen waarbij de deelnemer in elke fase meer vrijheid krijgt. Iedere fase duurt zes tot negen maanden. Het gemeentebestuur van Amsterdam draagt de verantwoordelijkheid voor het realiseren van een aanbod op het terrein van wonen, werken en inkomen/schuldhulpverlening in de derde fase. De eerste Amsterdamse deelnemers stromen inmiddels bijna door naar de derde fase. Naar verwachting zullen zij in de zomer van 2003 het gehele traject hebben doorlopen. Voor de woonbegeleiding en schuldhulpverlening in de derde fase stelt het college structureel op jaarbasis ruim ¤ 195.000 beschikbaar. Daarnaast verstrekt het college ¤ 30.370 voor de aanloopkosten.
Amsterdam wil zich tot het uiterste inspannen voor de realisatie van de voorzieningen voor de deelnemers aan de laatste fase, ter voorbereiding op hun terugkeer naar de maatschappij. Het college heeft daarom ingestemd met het samenwerkingsconvenant dat zal worden ondertekend door het gemeentebestuur en het Ministerie van Justitie. Informatie over de maatregel en over de wijze waarop de gemeente invulling geeft aan het voorzieningenaanbod is terug te vinden in de notitie 'Invulling derde fase strafrechtelijke opvang verslaafden'.

Amsterdam, 25 september 2002 Marjan Lansdaal


---


-

© gemeente Amsterdam - 25-09-2002