Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 37

Collegevergadering van dinsdag 24 september 2002

Heffing afvalstoffen en rioolrechten voortaan via OZB-formulier

Het aanslagbiljet voor de onroerende zaakbelasting (OZB) zal volgend jaar ook de afvalstoffenheffing en het rioolrecht vermelden. Voor de inning van deze heffingen werd de laatste jaren meegelift op de voorschotnota van energieleverancier Essent. Deze constructie is vanwege de vergaande liberalising van de Europese energiemarkt in de toekomst niet langer mogelijk. Het beste alternatief is het combineren van deze heffingen met de ozb-aanslag, zo concludeert het college van burgemeester en wethouders. Dat blijft echter niet zonder gevolgen voor de burger. Waar rioolrechten en afvalstoffenheffing tot nu toe bij automatische betaling in 12 termijnen waren te voldoen kan dat straks in tien termijnen. Daar staat tegenover dat de OZB voortaan ook in tien termijnen kan worden voldaan. Deze verruimde spreiding van de betalingen leidt tot een verlaging van de maandelijkse lastendruk. Momenteel betaalt circa vijfendertig procent van de burgers zijn OZB via een machtiging tot automatische incasso. Zij die deze belasting in één keer betalen worden nu echter óók geconfronteerd met afvalstoffenheffing en de rioolrechten die binnen zestig dagen betaald moeten zijn (waar dat voorheen via Essent over 12 maanden verspreid werd). Een aanzienlijk extra bedrag dat dus in één keer betaald moet worden. Via een intensieve voorlichtingscampagne wil de gemeente nu wijzen op de mogelijkheden van de incasso. De campagne heeft voorts tot doel de burger te informeren over de gevolgen van de nieuwe heffings- en invorderingswijze.

---

Veiligheid en groenvoorziening rondom het AZC

Het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld dat de veiligheidssituatie op en rondom het AZC-Willemsbeek stabiel is. Begin deze zomer gaf het college opdracht de veiligheidssituatie in kaart te brengen en maatregelen te treffen om de veiligheidssituatie beheersbaar te houden.
Politie en COA hebben de afgelopen maanden bijgevolg cijfers over incidenten op en rondom het AZC bijgehouden. Daaruit blijkt dat de situatie beheersbaar is. Het aantal inbraken in de omgeving van het AZC is aanzienlijk afgenomen, het aantal auto-inbraken groeide. Beide ontwikkelingen zijn in lijn met de trend in de gehele stad. Ze geven dus geen inzicht in de eventuele betrokkenheid van AZC-bewoners bij deze delicten.
Wel is er een apart overzicht van de betrokkenheid van AZC-bewoners bij allerlei, meest kleine, incidenten. Ook daaruit blijkt amper AZC-gerelateerde criminaliteit, terwijl wel een statistische stijging van het aantal incidenten verwacht. Politie en COA brengen deze nu immers actief in kaart.
Om eventuele criminaliteit en onregelmatigheden tegen te gaan zijn al een aantal maatregelen genomen. Bijvoorbeeld de invoering van snelle taakstraffen in plaats van boetes. Deze maatregelen gelden specifiek voor AZC-bewoners. Verder is er nu elke nacht twee man bewakingspersoneel op het terrein aanwezig en blijft de toegang beperkt tot bewoners en officiële gasten. Verder is er een fietsencontrole. Alleen fietsen met stallingsbewijs kunnen binnen de hekken van het centrum komen.
Bijzondere aandacht gaat uit naar de dag- en avondbesteding van AZC'ers. Jongerenwerk, Nidos, Vluchtelingenwerk (SVE), ISK etc., bouwen aan een betere toegeleiding van jonge vluchtelingen naar de diverse activiteiten die door deze instanties worden georganiseerd. Tevens zal een beperkt aantal AZC-bewoners worden opgeleid tot sport- en recreatieleider A, waardoor activiteiten ook onder structurele begeleiding van AZC-bewoners kunnen plaatsvinden. Tot slot is er de afgelopen tijd gekeken naar de kwaliteit van de openbare ruimte rondom het AZC. Een extern onderzoeksbureau heeft aanpassingen in de groenvoorziening, de verlichting en de openbare weg rondom het AZC en Tiemeister voorgesteld. Het bureau rapporteert ernstige tekortkomingen waarbij burgers het risico lopen ernstig gewond te raken door het rijden in gaten in het wegdek of het aanrijden van overhangende takken. Ook op het gebied van subjectieve veiligheid moet er het nodige verbeterd worden. Zo is het gebied rondom het AZC erg onoverzichtelijk waardoor het een goede plek kan zijn voor illegale handel of persoonlijke bedreiging. Als dat daadwerkelijk gebeurt is de kans aannemelijk dat onmiddellijk gewezen wordt naar het AZC en zijn bewoners. Dat leidt tot stigmatisering. Het college heeft besloten om in het verlengde van de aanbevelingen in het onderzoek eenmalig 112.250 te besteden voor de fysieke omgeving van het AZC. Jaarlijks zal het onderhoud bijna twintigduizend euro kosten. Voor het aanpalende terrein Tiemeister is een bedrag van maximaal vijftigduizend euro geraamd.
De daar gevestigde Locatie Zuid van het Stedelijk Lyceum werd in de zomer regelmatig geconfronteerd met inbraken. Het plaatsen van onder meer camera's, hekken en aanvullende verlichting rondom het schoolterrein kan preventief werken.

---

Klokkenplas: muziek, kunst en terrasjes
Het college heeft kennis genomen van de toekomstplannen voor de Klokkenplas. In een eerder stadium heeft de raad groen licht gegeven voor de uitvoering van het Stadserf. Toen is besloten om de Klokkenplas nog niet uit te voeren. In de afgelopen maanden heeft overleg plaatsgevonden met bewoners en ondernemers. Er zijn vier toekomstmodellen uitgewerkt. Uit het overleg is gebleken dat diverse gebruikers vinden dat hun panden goed bereikbaar moeten blijven met de auto ten behoeve van bevoorrading. Daarom gaat de voorkeur van bewoners en college uit naar het model "De Burcht" (model 3). Deze naam herinnert aan de burcht die ooit vlakbij de Klokkenplas zou hebben gestaan. Het model "De Burcht" kent de volgende uitgangspunten:
* Multifunctioneel, knus plein in de stad;
* Met name voortborduren op bestaande functies/potenties;
* Sfeer: rust, prachtige bomen, dynamisch, levendig (rustige) muziek, galerie, (rustige) horeca, terrasjes, wonen;
* Bereikbaar voor laden/lossen van bestaande winkels;
* Sociaal veilig ondermeer door aanwezigheid woonfunctie;
* Gericht op doelgroepen die in tegenstelling tot de Oude Markt kunst en (met name) klassieke muziek zoeken.

Vooruitlopend op deze lange termijn plannen zijn in overleg met de bewoners ideeën ontwikkeld die de sfeer op en de uitstraling van de Klokkenplas op korte termijn verbeteren.. Het gaat hierbij onder andere om het afsluiten van de onderdoorgang bij Concordia door middel van een hek, het in markante kleuren schilderen van gevels, het organiseren van evenementen en het realiseren van terrasjes. Binnenkort wordt voor de uitvoering van deze ideeën een apart raadsvoorstel ingediend.

---

Pleinobject van Heekplein aanbesteed
Het college van B en W heeft besloten zes aannemers te vragen in te schrijven met een bod voor de opdracht van het pleinobject op het Van Heekplein. Hoewel voor dit werk een openbare aanbesteding geldt heeft het college ontheffing hiervan verleend. Deze ontheffing is gebaseerd op het feit dat het pleinobject grotendeels bestaat uit gebogen staal van grote afmetingen. Voor het uitvoeren van dit werk is specialistische kennis vereist, die slechts bij enkele aannemers aanwezig is. Verder is het steven het pleinobject tegelijk met de opening van de Van Heekgarage te onthullen.
Later opleveren zou betekenen dat de hoofdingang van de parkeergarage ca. drie weken niet kan worden gebruikt. Er moet nu zo spoedig mogelijk een opdracht aan een aannemer worden gegeven. De volgende aannemers is gevraagd een bod te doen: Bergum Staalbouw BV te Suameer, De Boer Dintelmond BV te Fijnaart, Hillebrand Konstructiebedrijf BV te Middelburg, Grimbergen Engineering & Projects BV te Alphen aan de Rijn, Kersten Wanssum BV te Wanssum en Wacubon te Middenmeer.

---

Verkeersprojecten aangemeld voor bijdrage van Regio Twente (GDU-bijdrage)

Het College heeft besloten voor vijf verkeersprojecten bij de regio Twente subsidie aan te vragen in het kader van de gebundelde doeluitkering in 2003. Deze projecten passen binnen het Regionaal Verkeers- en Vervoersplan 2000-2004 en de kosten zijn groter dan 50.000,--. In 2003 heeft de regio Twente ca. 3,8 miljoen (exclusief restant budget 2002 van ruim 2,2 miljoen) beschikbaar. Het gaat om de volgende projecten:
Aan te vragen subsidie

* Prinsessetunnel HOV-West 2.540.000

* Fase 2 Utopia Spot (verkeerslichtensysteem) 100.000
* Reconstructie Haaksbergerstraat-Usselerrondweg 40.000
* Fietspad Roombeek (Voortsweg-Lasondersingel) 53.750
* HOV-Oost bushaltes 100.000

* Rotonde Binnenhaven - H ter Kuilestraat 100.000