STICHTING DE RODE DRAAD

Politieacties tegen Oost Europese prostituees in Amsterdam

Reactie van De Rode Draad op acties van de Amsterdamse politie: oppakken van Oost Europese prostituees, met name Bulgaarse en Roemeense vrouwen, onder andere op de tippelzone.

Op 25 september was er veel aandacht in de media voor het oppakken van Oost Europese mannen en vrouwen in Amsterdam. Dit werd in een aantal gevallen geïllustreerd met beelden van vrouwen op de tippelzone. In het verslag in Het Parool wordt de indruk gewekt dat de pers ruimschoots de gelegenheid wordt geboden beelden hiervan te maken. Wij vragen ons af waarom dit nodig was, De Rode Draad zal aan de burgemeester van Amsterdam en aan de hoofdcommissaris van politie vragen of en waarom deze actie op deze wijze gedocumenteerd moest worden. En we willen graag weten of de vrouwen in de gelegenheid zijn gesteld om aangifte van vrouwenhandel te doen.
Daarnaast worden in de berichtgeving de prostituees en degenen die van criminele activiteiten worden verdacht over één kam geschoren. Wij wijzen erop dat prostitutie geen crimineel gedrag is, deze vrouwen kunnen niet als criminele illegalen worden beschouwd. Hoe zit de vork in de steel?


1. Door het vervallen van de visumplicht is het relatief eenvoudig voor hen om naar Nederland te komen.

2. Mede door onjuiste of halve informatie denken zij hier legaal in de prostitutie te kunnen werken. Tussenpersonen bemiddelen in hun overkomst naar Nederland.

3. Op dit moment is dit eigenlijk nog nauwelijks mogelijk, het verkrijgen van de vereiste werkvergunning is ingewikkeld en vergt tijd.

4. In de praktijk hebben ze op dit moment geen werkvergunning om in de Nederlandse prostitutie te werken. Gevolg is dat zij geen rechtspositie hebben. Dus aan de ene kant kunnen worden uitgebuit door degenen die hen hier aan het werk 'helpen'of aan het werk 'zetten'en aan de andere kant door de overheid op elk door haar gewenste moment kan worden opgepakt en uitgezet.

5. Conclusie is dat deze prostituees nu als misdadiger worden opgepakt en uitgezet. Wij zien hen meer als slachtoffer van een structuur die hen geen mogelijkheid biedt om legaal hier te werken en als slachtoffer van mensen die hen op basis van die onduidelijke positie kunnen uitbuiten.

Wat moet gebeuren:

1. Er is behoefte aan éénduidig overheidsbeleid, inclusief de mogelijkheid voor Oost Europese prostituees om op een legale manier hier zelfstandig in de prostitutie te kunnen werken.
2. Aan deze mensen moet in Nederland en in het land van herkomst goede informatie worden gegeven over hun rechtspositie en de mogelijkheden om hier in de prostitutie te werken.

3. in gevallen dat de politie met hen in aanraking komt of hen oppakt moet volgens de geldende richtlijnen zorgvuldig worden bekeken of zij slachtoffer zijn van mensenhandel. In dat geval moeten zij in aanmerking komen voor de daarvoor geldende regelingen.

Stichting De Rode Draad
25 september 2002
Tel: 020 624 33 66
info@rodedraad.nl

25 sep 02 11:37