Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht
Oproep van het Rode Kruis over `Biotechnologie, wapens en menselijkheid'

Vandaag 25 september 2002, lanceert het Internationale Rodekruiscomité (ICRC) een oproep aan politieke en militaire verantwoordelijken, en aan wetenschappelijke en industriële middens voor steun aan het initiatief `Biotechnologie, wapens en menselijkheid'.

Risico's : de biotechnologie heeft het laatste decennium enorme ontwikkelingen gekend. Dit biedt vele toepassingsmogelijkheden in dienst van de mensheid maar houdt ook enorme risico's in wanneer deze ontwikkelingen voor vijandig gebruik worden aangewend.

Regels: na het falen van de herzieningsconferentie van het Biologisch Wapenverdrag in november 2001, wil het Internationale Rodekruiscomité met deze oproep de eeuwenoude normen en hedendaagse humanitaire rechtsregels die vergiftiging en het opzettelijk verspreiden van ziektes verbieden, in herinnering brengen en ook herbevestigd en toegepast zien.

Verantwoordelijkheid: de risico's en bestaande regels brengen verplichtingen mee. Het Internationale Rodekruiscomité roept overheden op om de bestaande regels te verstevigen en samen te werken voor een effectieve controle op mogelijke gevaarlijke ontwikkelingen in de biotechnologie. Het verzoekt de wetenschappelijke wereld en de industrie effectieve controlemechanismen uit te werken voor potentiële gevaarlijke biologische kennis en agentia.

Vóór deze publieke oproep organiseerde het Internationale Rodekruiscomité op 23 en 24 september al een bijeenkomst over dit thema met internationale experten en regeringsverantwoordelijken. Het Internationale Rodekruiscomité wil het debat over biologische wapens op een hoger politiek en ethisch niveau voeren, dat niet uitsluitend politici en militairen aanbelangt maar ook wetenschappers en dokters, zowel nationaal als internationaal.

De oproep van het Internationale Rodekruiscomité ligt in de lijn van zijn activiteiten ter bevordering van het internationaal humanitair recht. Dit recht biedt in conflictsituaties bijstand en bescherming aan personen die niet aan de vijandelijkheden deelnemen. Het beperkt ook de keuzemogelijkheden van de conflictpartijen op het vlak van oorlogsmethoden en -middelen.

Brussel, 25 september 2002