MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

25-09-2002
MKB-Nederland en Ministerie SZW starten voorlichtingscampagne ZZP-ers
In Nederland starten jaarlijks zo´n 55.000 mensen een eigen onderneming. In de meeste gevallen doen zij dit alleen, dat wil zeggen als eenmanszaak. Veel ondernemers besluiten ook in de toekomst het bedrijf alleen te runnen, als zzp-er, zelfstandige zonder personeel.

De ondernemer - en zeker de zzp-er - krijgt in toenemende mate te maken met ingewikkelde en soms zelfs inconsequente regelgeving. MKB-Nederland bestrijdt deze ontwikkeling al jaren en met ingang van 1 januari j.l. is de overheid (UWV en Belastingdienst) verplicht vooraf zekerheid te verschaffen met betrekking tot de status van de ondernemer.

Om ondernemers en branches goed te informeren over de positie van zzp-ers en de belangrijkste onderwerpen waarmee zij voor en tijdens hun bestaan worden geconfronteerd, brengen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en MKB-Nederland hierover een boekje uit met als titel \'Zelfstandig ondernemen Zonder Personeel\'. Dit boekje is gratis te bestellen via e-mail zzp@mkb.nl.

In het boekje wordt ingegaan op het verkrijgen van de zekerheid rondom de status van het ondernemerschap (de Verklaring arbeidsrelatie of VAR). Ook wordt stil gestaan bij andere rechten en plichten die een ondernemer heeft jegens de verschillende overheden. Zo wordt aangegeven hoe een eenvoudige BTW-administratie er moet uitzien, welke fiscale subsidies de zzp-er ter beschikking staan, op welke wijze een goede oudedagsvoorziening kan worden opgebouwd en welke rechten de zzp-er aan de WAZ, het Ziekenfonds en de bijstand kan ontlenen.

Alle ondernemingen zijn ooit op de kleinste schaal begonnen. Het is van het grootste belang dat in alle tijden -maar zeker in deze tijd- nieuwe kleine ondernemingen ontstaan. De 100-jarige Koninklijke Vereniging MKB-Nederland heeft zich daar altijd sterk voor gemaakt en zal dat ook in de toekomst blijven doen.