Provincie Limburg

GS en Heerlen willen dansvoorziening Limburg versterken

Het aanstellen van een dansintendant voor Limburg bevordert volgens de onafhankelijke werkgroep dansvoorziening Limburg de mogelijkheden voor een professionele dansvoorziening in deze Provincie. Het College van GS heeft daarom besloten om, samen met de gemeente Heerlen, zon intendant aan te stellen. De werkgroep heeft de mogelijkheden voor een professionele dansvoorziening in Limburg onderzocht. Ze concludeert in haar eindrapport dat er zeker een basis is voor zon voorziening in Heerlen. Het eindrapport is ter kennisneming aan Provinciale Staten aangeboden.

De werkgroep concludeert dat er veel werk ligt voor een professionele dansvoorziening, waarbij een onderscheid te maken valt naar twee doelstellingen. De primaire doelstelling is het verbeteren van het klimaat voor dans, gebaseerd op publieksopbouw en publieksverbreding/verdieping. Speciale aandacht gaat uit naar een nieuw publiek door middel van een jongerendanswerkplaats. De secundaire doelstelling is een mogelijke verplaatsing van een bestaand dansgezelschap naar Limburg. De dansvoorziening hoeft zich dan niet bezig te houden met het optuigen van een nieuw regulier gezelschap, tenzij de verhoudingen in het landelijk dansbestel belangrijke wijzigingen ondergaan.

Een dansintendant kan worden gezien als een wegbereider die op basis van een plan van aanpak en een onderzoekende houding zijn plan uitvoert en al doende ontdekt wat aanslaat. Het college van GS heeft besloten om, samen met de gemeente Heerlen, als eerste stap naar een professionele dansvoorziening een dansintendant aan te stellen. Hiervoor worden middelen uit het cultuurbudget ter beschikking gesteld. Provinciale Staten hebben in de Strategische Beleidsvisie Cultuur dans als speerpunt benoemd. Deze beleidsvisie is aangenomen in december 2000.
25-9-2002 11:56