Provincie Limburg

Aandacht voor techniek in kinderprogramma 'Kinjerkroam'

Dankzij subsidie van Provincie

Gedeputeerde Staten hebben een subsidie van 100.380,- beschikbaar gesteld om kinderen op speelse wijze vertrouwd te maken met techniek. Met deze subsidie komt er iedere veertien dagen een rubriek 'Waat wets se van techniek' in het kinderprogramma 'De Kinjerkroam'. Dat programma wordt uitgezonden door L1 TV.

De redactie van 'De Kinjerkroam' heeft reeds jarenlang de wens een vaste rubriek over wetenschap en techniek in het programma op te nemen. De nieuwe rubriek wordt ook ondersteund door de Stichting 'Máák het in de techniek' (MIT). 'Máák het in de techniek' werd in 1999 door de sociale partners in de Limburgse technieksector opgericht om de interesse voor technische beroepen te stimuleren. Er is sprake van een tekort aan technisch personeel bij het Limburgse bedrijfsleven. In de rubriek 'Waat wetse se van techniek' onderzoekt de presentatrice samen met kinderen op een kindvriendelijke en begrijpelijke manier technische en wetenschappelijke vragen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan beroepen-voorlichting en het bezoeken van bijzondere bedrijven en instellingen zoals het Industrion, de Sterrenwacht of het vliegveld Maastricht-Aachen Airport.

Aan de nieuwe rubriek -die tien minuten gaat duren- wordt ook een 'Techniekprijs' gekoppeld. Kinderen worden opgeroepen onderwerpen op het gebied van techniek aan te dragen en deze nader uit te werken. Een jury beoordeelt de leukste en interessantste onderwerpen. Drie kinderen worden beloond met een prijs. Vanuit haar cultuurbeleid financiert de Provincie reeds de 'KinjerKultuur-Pries.' Dat is een project waarbij basisscholen een cultureel project kunnen bedenken en kans maken op uitzending van dit project in 'De Kinjerkroam'. De kosten voor de techniekrubriek bedragen de komende drie jaar in totaal 178.380,-. Na de subsidie van de Provincie Limburg van 100.380,- draagt ook het bedrijfsleven 12.000,- bij. De resterende 66.000,- komen uit het reguliere programmabudget. 25-9-2002 11:57