Provincie Limburg

Herstructurering ondersteuningsstructuur toerismesector geslaagd

De herstructurering van de ondersteuningsstructuur van de toeristische sector in Limburg is geslaagd. Het Bureau voor Toerisme (LBT) is opgericht, er zijn drie regio-VVV's gekomen, de samenwerking tussen gemeenten, bedrijfsleven en promotieorganisaties is gerealiseerd, iedere regio beschikt over een toeristische regiovisie en aan een kenniscentrum voor toerisme wordt op Zuid-Nederlandse schaal uitgewerkt.
Dat blijkt uit de voortgangsrapportage ondersteuningsstructuur van de herstructurering toerisme die Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld en nu aan Provinciale Staten voorleggen.

Het toerisme fungeert als 'witte motor' voor Limburg. Toerisme is een belangrijke economische sector. Aan directe en indirecte bestedingen is het economisch belang van toerisme 770 miljoen (cijfers uit 1998). Op het gebied van werkgelegenheid komt het toerisme in Limburg overeen met 14.600 mensjaren. In Valkenburg bijvoorbeeld is zelfs de helft van de beroepsbevolking afhankelijk van het toerisme.

De Provincie was de gangmaker van de herstructurering en heeft de verschillende partijen bij elkaar gebracht. Mede daardoor is het toerisme in Limburg uitgegroeid tot een economisch zeer belangrijke sector. Vanaf 1999 heeft de Provincie in totaal ruim 1,2 miljoen geïnvesteerd in ondersteuningsstructuur van de herstructurering van de toeristische sector, blijkt uit de evaluatie. Daarnaast heeft de Provincie bijgedragen aan de exploitatie van het Limburgs Bureau voor Toerisme en 1 miljoen bijgedragen aan een inhaalslag voor promotie van de regio-VVV's.

Gedurende de herstructurering is er al ervaring opgedaan met projecten waarbij verschillende partners samenwerken. Zo is er een Limburg-dekkend fietsknoop-puntensysteem gerealiseerd. Er is een netwerk van wandelroutes ontwikkeld. Er zijn diverse passantenhavens gerealiseerd (recreatietoervaartnetwerk in de Euregio), er zijn verschillende projecten rondom de Maas (bijvoorbeeld de Maasfronten) en er zijn projecten gerealiseerd die een koppeling leggen tussen routes, voorzieningen en natuur.

Het afronden van de herstructurering betekent dat gemeenten, bedrijfsleven, promotie-organisaties en de Provincie nu samenwerken aan toerisme. Zij bepalen nu gezamenlijk welke projecten het beste gerealiseerd kunnen worden. Het Limburgs Bureau voor Toerisme en de regio-VVV's zijn opgericht om deze projecten uit te voeren. Nu de herstructuring is voltooid, stellen GS aan Provinciale Staten voor dat de Provincie toewerkt naar een nieuwe financiële relatie met het LBT. In de toekomst wordt de financiering door de Provincie gekoppeld aan specifieke taken en diensten, de zogeheten productbegroting.

Het proces om steeds meer met projecten te werken is reeds in gang gezet. Verder zijn er besprekingen gaande tussen de provinciale Bureaus voor Toerisme, Noord-Brabant en Zeeland om de samenwerking te inventariseren. Schaalvergroting is noodzakelijk onder meer om internetvoorzieningen en het 'on line'-boeken economisch verantwoord te laten plaatsvinden.
25-9-2002 12:00