Provincie Limburg

Revitalisering bedrijventerreinen succes

Beleid Provincie Limburg werpt vruchten af

Het revitaliseren van bedrijventerreinen in Limburg voorziet in een behoefte. Dat blijkt uit het evaluatierapport datGedeputeerde Staten hebben vastgesteld en aan Provinciale Staten wordt aangeboden. Provinciale Staten hebben voor de periode 1999-2003 in totaal ruim 4,5 miljoen beschikbaar gesteld. Daarmee wordt in totaal tweehonderd hectare bedrijventerreinen gerevitaliseerd. Het verbeteren van de kwaliteit van bestaande bedrijventerreinen is noodzakelijk om aan de vraag van het bedrijfsleven te voldoen. Daarnaast levert de revitalisering een bijdrage aan de duurzame ontwikkeling van bedrijventerreinen.

De Provincie heeft zich bij de revitalisering van bedrijventerreinen geconcentreerd op vijf bedrijventerreinen: Willem Alexander (Roermond), Veegtes (Venlo), Wijngaardweg (Heerlen), Spekholzerheide (Kerkrade) en de Borrekuil (Sittard-Geleen).
Uit de evaluatie blijkt dat er bij deze bedrijventerreinen door revitalisering sprake is van elf hectare directe ruimtewinst. Verder blijkt dat de bodemsanering wordt aangepakt en de geluidsoverlast kan worden gereduceerd.
De Provincie heeft een belangrijke rol bij het starten van de projecten. Zonder de stimulerende rol van de Provincie zouden een aantal projecten niet van de grond zijn gekomen. De ondernemers worden intensief bij de revitaliseringprojecten betrokken. Van de ondernemers wordt verwacht dat zij met name investeringen op hun eigen terrein doen om de beoogde kwaliteitsverbetering te bereiken.

Door de Provincie Limburg zijn vier projecten ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken voor een zogeheten TIPP-subsidie. Die subsidie ( 2,7 miljoen) is voor het bedrijventerrein Willem Alexander inmiddels toegekend.
De evaluatie signaleert een aantal aandachtspunten die de uitvoering van revitalisering van bedrijventerreinen kan optimaliseren. In totaal komen nog 1500 ha bedrijventerreinen in Limburg voor revitalisering in aanmerking. Daarover dienen in het nieuwe Basisakkoord na de verkiezingen van Provinciale Staten- nadere afspraken gemaakt te worden.
25-9-2002 11:59