ECOFYS

Prototype Wave Rotor levert energie

Prototype Wave Rotor levert energie aan Deens elektriciteitsnet

Ecofys heeft onlangs het prototype van de Wave Rotor, een innovatieve net-gekoppelde turbine, geïnstalleerd en getest in het Nissum Bredning fjord, Jutland, Denemarken. De resultaten waren succesvol en de turbine werkte goed zelfs in golven niet hoger dan 20 cm. Het was de eerste keer in Denemarken dat golfenergie direct werd teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Resultaten
De Wave Rotor werd getest over een periode van drie weken. Peter Scheijgrond van Ecofys: 'Er waren geen complicaties tijdens de installatie en het testen. De enige beperkende factor was het aantal dagen waarbij voldoende hoge golven waren. De invloed van zowel het aantal bladen als de hoek waaronder de bladen staan is onderzocht. Er werd geobserveerd dat de rotor zelfstartend was in alle situaties.'
De Wave Rotor werd onderworpen aan onregelmatige golven met een maximum van 35 cm, wat overeenkomt met een potentieel vermogen van 300 Watt per meter golfbreedte. De Wave Rotor genereerde 100 Wp. De potentiële vermogens voor de Deense kust zijn 16 tot 24 kiloWatt per meter golfbreedte. Vermogens van 50 tot 80 kW/m worden gemeten voor de Britse en Ierse kust. Dit duidt op een enorm potentieel voor de Wave Rotor. Een Wave Rotor met een diameter van dertig meter en een vermogen van 0,5 MW zal op de Atlantische Oceaan 2000 MWh per jaar opbrengen.

Project
De innovatieve golfturbine is ontwikkeld door Ecofys, een advies- en project ontwikkelingsbedrijf gespecialiseerd in duurzame energie en energiebesparing, in samenwerking met een Deense partner. De installatie van het schaalmodel was de laatste fase van een project dat werd gesubsidieerd door het Deense Golf Energy Programme. Ecofys is van plan volgend jaar een 50 kW demonstratiemodel te bouwen en wil in de toekomst opschalen naar commerciële 1 MW eenheden.