Stichting TELEAC/NOT RADIO
PERSBERICHT

TELESCOOP ACTUEEL

Woensdag 25 september 2002
13.30-14.00 uur
747 AM Teleac (747 AM of in stereo via de kabel) en in Real Audio via http://www.teleacnot.nl/sites/radio_on_demand/telescoop.htm

Telescoop toont aan: software tegen spionagemethoden werkt niet.

Eerder deze maand hebben onder andere FNV en CBP hun verontrusting uitgesproken over het computerprogramma Big Brother, dat beheerders van een computer in staat stelt de bezigheden van andere gebruikers op die pc vast te leggen en te bekijken. Werkgevers kunnen zo hun employé's, ouders hun kinderen en wantrouwige partners elkaar bespioneren.

Telescoop bericht vandaag dat software die is bedoeld om dergelijke spionagemethoden ('keyloggers') te ontmaskeren, niet werkt.

In de eerste plaats is Big Brother lang niet het enige programma dat voor spionagedoeleinden kan worden gebruikt. Er zijn er meer dan een handvol. Telescoop-medewerker Herbert Blankesteijn heeft twee programma's die spionagesoftware moeten kunnen ontdekken, losgelaten op vier van deze computerspionnen. 'Spycop', een programma dat 50 euro kost, ontdekte maar twee van de vier, 'Anti-keylogger', een gratis programma, vond er maar één.

De gebruikte spionageprogramma's waren, naast Big Brother, Desktop Surveillance, Starr en WinWhatWhere. Spycop ontdekte alleen Starr en WinWhatWhere; Anti-keylogger alleen Desktop Surveillance.

Het gebruik van deze beschermingssoftware geeft dus een vals gevoel van veiligheid. Met enige computerkennis zijn de betreffende spionageprogramma's (ook Big Brother) wel te vinden, maar de manier waarop verschilt per programma, aldus Telescoop.

.. . . . . . . . . . .

TELESCOOP ACTUEEL EN TELESCOOP MAGAZINE ZIJN WEKELIJKSE PROGRAMMA'S VAN TELEAC/NOT-RADIO OVER DE NIEUWE MEDIA, TECHNIEK EN COMMUNICATIE.

TeleScoop Actueel: woensdag 13.30 - 14.00 op 747AM TeleScoop Magazine: zaterdag 17.02 - 18.00 op 747 AM

Productie: Mark Beekhuis
035-6293250
mark.beekhuis@teleacnot.nl

Eindredactie: Willem Jan Hagens
035-6293296
telescoop@teleacnot.nl

Website: http://www.telescoop.nl

Beluister TeleScoop in Real Audio:
http://www.teleacnot.nl/sites/radio_on_demand/telescoop.htm