Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 september 2002

PvdA: kabinet inconsequent bij aanstelling burgemeester en commissaris van de Koningin

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer meent dat het kabinet inconsequent handelt ten aanzien van de aanstelling van de burgemeester en de commissaris van de Koningin. Woordvoerder Peter Rehwinkel zegt: 'Deze coalitie heeft besloten de rechtstreeks gekozen burgemeester in te voeren. Maar wie A zegt, moet ook B zeggen en dus de rechtstreeks gekozen commissaris invoeren. Of je moet alsnog geen A zeggen.'

Naar de mening van het kabinet functioneert het systeem van openbare voordrachten voor burgemeestersbenoemingen slecht en dient het te worden afgeschaft. Bij de benoeming van een commissaris van de Koningin geldt echter dezelfde openbare voordracht. De benoeming van de burgemeester door de Kroon vindt het kabinet verouderd. 'Als je dat vindt, kun je de kroonbenoeming van de commissaris van de Koningin niet in stand houden', aldus Rehwinkel.

Rehwinkel stelt bij de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Dualisering provinciebestuur ook, dat moet worden bezien of de commissaris van de Koningin en de burgemeester voorzitter van provinciale staten en gemeenteraad dienen te blijven.



Partij van de Arbeid