Redactie Elsevier

25 september 2002

Redactie Elsevier

Postbus 152

1000 AD Amsterdam

Telefoon 020-515 9944

Fax 020-515 9900

E-mail (mailto:redactie.elsevier@ebi.nl) redactie.elsevier@ebi.nl


---

* PERSBERICHT *

---

De dokter is boos

Elsevier-opiniepeiling in medische sector: de dokter is boos, patiënten krijgen niet de zorg die hun toekomt

Door

Ruim een kwart van de Nederlandse huisartsen en medisch specialisten is ontevreden over de manier waarop zij hun beroep moeten uitoefenen. Zij vinden dat de kwaliteit van de gezondheidszorg snel achteruit holt en dat zij patiënten niet de zorg kunnen bieden die hun toekomt.

Dit zijn enkele resultaten uit het opinieonderzoek dat het weekblad Elsevier samen met onderzoeksadviseur Peter Lagendijk in de medische wereld heeft verricht. De dokter is boos. Hartstikke boos. Op de onbetrouwbare overheid, de ziekenhuisdirecties, de vele managers, de verpleegkundigen en ook op zichzelf, concludeert Elsevier in het nummer dat vandaag verschijnt.

Medici zijn teleurgesteld, in hoge mate gefrustreerd en gedemotiveerd, zo concludeert het onderzoek, dat werd verricht onder ruim duizend professionals in de medische wereld: ziekenhuisdirecties en managers, medisch specialisten, huisartsen en (hoofd)verpleegkundigen. Tevens werden de hoofden ambulante zorg, spoedeisende hulp, OK en intensive care aangeschreven. Allen werd gevraagd een oordeel te geven over de ziekenhuizen in hun nabije omgeving en over de actuele situatie in de gezondheidszorg.

De belangrijkste oorzaken voor de achteruitgang van de gezondheidszorg zijn volgens de ondervraagden: het tekort aan verpleegkundigen, het jarenlang op aanbod gericht beleid, de toegenomen zorgvraag, te veel overheidsbemoeienis, en te veel vergaderen en papierwerk. Als oplossingen noemen de ondervraagden: het aantrekkelijker maken van het beroep van verpleegkundige (73 procent), prestatiebeloning (61 procent), terugdringen van arbeidsverzuim en personeelsverloop (48 procent), terughalen van in-service opleidingen (46 procent), en verpleegkundigen inzetten voor hun eigenlijke taak (41 procent) . Nauwelijks ondersteuning vinden oplossingen die de laatste tijd veelbesproken zijn: het inschakelen van buitenlandse ziekenhuizen (3 procent), het aantrekken van buitenlandse verpleegkundigen (3 procent), het verkorten van sommige medische opleidingen (7 procent), een actievere rol van de verzekeraars (9 procent) en een ruimere inzet van privéklinieken (16 procent).



Redactie Elsevier