Redactie Elsevier

25 september 2002

Redactie Elsevier

Postbus 152

1000 AD Amsterdam

Telefoon 020-515 9944

Fax 020-515 9900

E-mail (mailto:redactie.elsevier@ebi.nl) redactie.elsevier@ebi.nl


---

* PERSBERICHT *

---

Sneek heeft beste ziekenhuis

Onderzoek Elsevier: Antonius Ziekenhuis in Sneek
is beste ziekenhuis van Nederland

Door

Het Leids Universitair Medisch Centrum komt dit jaar als het beste van alle academische ziekenhuizen naar voren uit het Elsevier-onderzoek 'De beste ziekenhuizen'. Het Maaslandziekenhuis in Sittard is het beste van de grote ziekenhuizen met meer dan 850 bedden, het Antonius Ziekenhuis in Sneek wint bij de middelgrote ziekenhuizen. De resultaten van het onderzoek staan in het weekblad Elsevier dat donderdag 26 september verschijnt.

Worden de beoordelingen van alle ziekenhuizen op één lijst gezet, dan is het Antonius Ziekenhuis in Sneek algemeen winnaar. Het eerste academische ziekenhuis, het LUMC in Leiden, staat pas op de 25ste plaats. Dat is opvallend, omdat zowel in 1999 als 2000 de academische ziekenhuizen nog boven in de Elsevier-lijst te vinden waren. Elsevier verricht het onderzoek naar de beste ziekenhuizen van Nederland in samenwerking met onderzoeksadviseur Peter Lagendijk. Het onderzoek beleeft dit jaar zijn zesde editie.

Uit de jaarlijkse enquête naar de beste ziekenhuizen blijkt dat de academische worden geroemd om hun medische deskundigheid, maar tekortschieten in hun benadering van patiënten. In vergelijking met andere ziekenhuizen zijn het ziekteverzuim en het verloop onder personeel er groter en zijn zowel de artsen als de specialisten er minder gemotiveerd. Nergens zijn de wachtlijsten langer dan in academische ziekenhuizen. En nergens in Nederland is het risico op overlijdensgevallen ten gevolge van lange wachtlijsten zo groot.

Als het gaat om patiëntvriendelijkheid en de samenwerking met huisartsen en andere zorgpartners oogsten juist de middelgrote ziekenhuizen de hoogste waardering. Conclusie van de onderzoekers: vooral de medische professionals keren zich tegen grootschaligheid in de medische zorg.

In het Elsevier-onderzoek geven ruim duizend ondervraagden een oordeel over de ziekenhuizen in hun regio waarmee ze het best bekend zijn. Ondervraagd zijn: ziekenhuisdirecties en managers, medisch specialisten, huisartsen en (hoofd)verpleegkundigen. Tevens werden de hoofden ambulante zorg, spoedeisende hulp, OK en intensive care aangeschreven. In totaal zijn 8 academische ziekenhuizen, 25 grote en 32 middelgrote ziekenhuizen beoordeeld.