Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 september 2002

PvdA-fractie zeer teleurgesteld over ongeldige afspraken sluiting Borssele

Volgens een uitspraak van de rechtbank heeft de Staat geen geldig besluit genomen over de sluiting van de kerncentrale in Borssele. De PvdA-fractie is zeer teleurgesteld over deze uitspraak. Minister Wijers heeft namens het kabinet altijd verklaard dat Borssele per 1 januari 2004 zou worden gesloten. Dit was ook de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer. Ook de samenwerkende elektriciteitsbedrijven waren het destijds eens over de sluiting. De PvdA is er altijd van uitgegaan dat Wijers de sluiting ook juridisch had laten vastleggen. De uitspraak van de rechter gaat linea recta tegen de politieke wens van de vorige twee kabinetten in.

Door de uitspraak van de rechter zijn er helaas geen juridische belemmeringen meer voor het openhouden van Borssele. Dit neemt niet weg dat de PvdA het onverantwoord vindt door te gaan met de kerncentrale. Kernenergie is geen duurzame oplossing voor het energievraagstuk. Voor het gevaarlijke afval is nog steeds geen verantwoorde oplossing gevonden.

De kerncentrale heeft destijds subsidie ontvangen in verband met de sluiting. PvdA is van mening dat deze subsidie moet worden terugbetaald aan de overheid. Met dit geld kan het kabinet de bezuinigingen op duurzame energie weer ten dele terugdraaien.

Het nieuwe kabinet heeft zich nog niet uitgelaten over de definitieve sluitingsdatum voor Borssele. De PvdA-fractie zal zich blijven inspannen om de kerncentrale zo snel mogelijk te sluiten en over te gaan op echte duurzame energie zoals wind- en zonne-energie.