GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 25 september 2002 14:46 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Actieplan alfabetisering

(25 september 2002)

Kamervraag
Vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Onderwijs over het landelijk Actieplan Alfabetisering.


1. Kent u de berichten uit de Volkskrant en het NRC Handelsblad over het nieuwe lesplan (gedoeld wordt op het landelijke campagneplan alfabetisering) voor analfabete autochtonen?
2. Klopt het dat er extra geld beschikbaar is gesteld voor een campagne om de 1,3 miljoen analfabete autochtone Nederlanders ertoe te brengen alsnog te leren lezen en schrijven, maar dat er voor de educatie zelf geen extra budget is?
3. Deelt u onze zorg dat er onvoldoende is voorzien in een infrastructuur (kwantitatief zowel als kwalitatief), dat wil zeggen een aanbodmogelijkheid van geschikte cursussen? Kunt u de garantie geven dat er voor al deze mensen voldoende middelen (o.a. goed lesmateriaal en ervaren docenten) en voorwaarden (o.a. kleine groepen en voldoende decentrale uitvoeringsplaatsen) zijn om een cursus te volgen?
4. In het artikel in de Volkskrant geven de ROC's aan geen mogelijkheden te zien om de groei van deze doelgroep op te vangen als er door de gemeenten of het rijk niet evenredig additionele middelen worden verstrekt. Hoe wilt u voorkomen dat regionale opleidingscentra (ROC's) en gemeenten gedwongen worden een keuze te moeten maken tussen hun voornaamste doelgroepen allochtonen en voortijdig schoolverlaters als blijkt dat het budget onvoldoende is voor de verschillende doelgroepen?
5. Is er zicht op hoeveel leerlingen het basisonderwijs verlaten, zonder dat ze voldoende kunnen lezen en schrijven? Zijn er gegevens over hoe functionele ongeletterdheid ontstaat, welke factoren een rol spelen en welke preventieve maatregelen genomen kunnen worden? Zo nee, bent u bereid hier onderzoek naar te laten doen?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -