Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MIEKE VOGELS VLAAMS

MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID, GELIJKE KANSEN en ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 25 september 2002

Minister Vogels gaat debat over minderhedenbeleid nu al aan

Vlaams minister Mieke Vogels, coördinerend minister voor het Vlaams minderhedenbeleid, nodigt de Federatie Marokkaanse Democratische Organisaties op korte termijn uit voor een open gesprek over het voorstel dat ze vandaag hebben gelanceerd om het anti-racisme en integratiebeleid te evalueren.

Ze vindt het immers essentieel dat de minderheden nauw betrokken worden bij de beleidsvoering terzake. Al te lang is het dit beleid te weinig in overleg met de minderheden zelf gebeurd. Om hier structureel een mouw aan te passen heeft de minister het Forum van organisaties van etnisch culturele minderheden (waarvan FMDO lid is) erkend, om als woordvoerder op te treden van de etnisch-culturele minderheden.

Het Forum is niet alleen een spreekbuis, maar ook de officiële gesprekspartner voor de Vlaamse overheid. Sinds hun bestaan geven zij mee vorm aan het Vlaamse minderhedenbeleid.

De minister wijst er op dat zij al bezig is met een kritische bevraging van het Vlaamse minderhedenbeleid. Op de toekomstdag minderhedenbeleid, op 17 september in Antwerpen, kondigde ze aan dat ze het strategisch plan minderheden dat dateert van '96 wil actualiseren. Zij zal dat volgende week aan de Vlaamse Regering voorleggen. De minderheden worden ook (via het Forum) rechtstreeks betrokken bij de opmaak van dit plan. Zij maken deel uit van de centrale plangroep.

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. (02) 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be
www.miekevogels.be