Korps: Flevoland, plaats: gehele regio 25-09-2002 Geen Vuurwapenteam in Flevoland
Stafdienst Communicatie, Evert Onink, 06-5140 1953

De VARA heeft vanmorgen in haar radio-uitzending uitgebreid aandacht besteed aan de organisatie van de politiekorpsen ten aanzien van vuurwapenonderzoeken. Hierbij werden drie korpsen, waaronder Politie Flevoland, aangewezen als dissidenten, omdat zij geen vuurwapenspecialisten hadden aangewezen. Hierbij is echter niet ingegaan op de bewuste beleidskeuze, die Politie Flevoland destijds heeft gemaakt.

Alhoewel Politie Flevoland zelf geen vuurwapenspecialisten heeft aangewezen en opgeleid, beschikt zij wel over voldoende deskundigheid op het gebied van vuurwapens. Elke diender op straat weet vuurwapens te herkennen en kan deze in beslag nemen. De Technische Recherche onderzoekt de wapens en zendt deze door naar specialisten van het ressort Arnhem. Deze kunnen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) inschakelen voor specifiek sporenonderzoek. Via het programma Drugfire wordt onderzocht of het wapen elders gebruikt is bij criminele activiteiten.

Politie Flevoland neemt altijd deel aan de landelijke inleverakties van wapens en heeft in Lelystad onlangs een aktie gehouden voor het inleveren van nepvuurwapens.

Het niet-aanwijzen van één of meer vuurwapenspecialisten was destijds een bewuste keuze van de korpsleiding. Flevoland is een klein korps, met relatief weinig vuurwapenactiviteiten. Door het samenwerkingsverband met specialisten binnen het ressort Arnhem kon het korps kiezen voor meer blauw op straat, zonder de vuurwapenonderzoeken te belemmeren.

Evenals bij andere specialismen, die indertijd zijn weggeorganiseerd ten faveure van de generale politietaak (denk daarbij aan de zedenrechercheur), kan in de toekomst ook op dit gebied, nu het korps groeit, een heroverweging plaatsvinden.