Provincie Limburg

Schot in aanpak zorgwoningen en wegwerken wachtlijsten

Met een reservering van 2,7 miljoen voor concrete projecten op het gebied van Wonen-Zorg-Welzijn lijkt er schot te komen in de Limburgse aanpak om voor 2004 ten minste 2250 zorgwoningen in de steigers te zetten en het aantal wachtenden met een indicatie voor een verzorgings- of verpleeghuis terug te dringen. De projecten, waarvan GS voornemens zijn ze te honoreren liggen weliswaar verspreid over Limburg, maar een substantieel deel van 1.252.582,- gaat naar een project voor acute thuiszorg van Zorgkantoor Zuid-Limburg (van de gezamenlijke zorgverzekeraars). Het zorgkantoor heeft, samen met patiënten-organisaties, zorgaanbieders en Provincie een project ontwikkeld om 5.500 personen thuis te helpen op het niveau van verzorgingshuiszorg. Gedeputeerde Martin Eurlings spreekt van een doorbraak. Dit project heeft alle kans van slagen. Daaraan verlenen wij graag medewerking. Het is een voorbeeld voor andere regios.

Het project voor acute thuiszorg is door het Zorgkantoor ZL samen met vertegenwoordigers van zorgvragers, zorgaanbieders en Provincie ontwikkeld. Met behulp van dit project kunnen uiteindelijk alle personen, ongeveer 5.500, die in Zuid-Limburg op de wachtlijst staan met een indicatie voor verzorging en/of verpleging op het niveau van verzorgingshuiszorg worden geholpen. Dat kan door thuis zorg aan te bieden in combinatie met moderne alarmerings- en bewakingsapparatuur. Een mobiel team van verzorgenden en verplegenden is vanaf begin volgend jaar 24 uur per etmaal inzetbaar gedurende 7 dagen per week. Als iemand hulp vraagt, moet binnen maximaal een kwartier de hulpverlener naast het bed staan. Het Zorgkantoor legt dit vast in bindende afspraken met de zorginstellingen. Om de hulpvragers daadwerkelijk in staat te stellen om thuis te blijven wonen is voor een deel van hen nodig dat in huis extra voorzieningen op het gebied van ICT worden aangebracht. De financiering hiervan valt niet onder de AWBZ. Gedeputeerde Staten hebben aangegeven hiervoor een substantiële financiële bijdrage te willen leveren van 1.252.582,-. Daarmee kunnen voorzieningen worden getroffen voor 1.367 wachtenden.

Het project is opgedeeld in drie fasen. De nu toegezegde financiering is bestemd voor de eerste fase. Gedeputeerde Eurlings is van mening dat project uitstekend past binnen de doelstellingen van het project Wonen-Welzijn-Zorg. Dit project is gericht op het wegwerken van de wachtlijsten in de care-sector, door met name vermaat-schappelijking van de zorg.

Nog in oktober treedt de Provincie in overleg met het Zorgkantoor Noord-Limburg om te bekijken of een dergelijke aanpak ook mogelijk is voor Noord- en Midden-Limburg en een vergelijkbaar project op te zetten.

Project Wonen-Welzijn-Zorg
Met de eerste reservering van 2,7 miljoen uit het budget Wonen-Welzijn- Zorg worden in totaliteit 3.434 cliënten geholpen. Er worden 1.591 zorgwoningen (mede) gerealiseerd, waarbij het om zowel nieuwe woningen gaat als om (ICT-)aanpassingen van bestaande woningen. Het aanbrengen van deze voorzieningen heeft een rechtstreeks effect op de bestaande wachtlijsten.
25-9-2002 12:02