Voedingscentrum
September 2002

Deze maand in Voeding Nu:

Jubileum Gezondheidsraad
Hans Kraak
Al 100 jaar geeft de Gezondheidsraad gevraagd en ongevraagd advies aan de regering en het parlement. Een blik in de geschiedenis laat zien dat voeding in de voorstellen van de raad veel aandacht kreeg.

Energiemetabolisme in balans
Klaas Westerterp
Overgewicht is het resultaat van een positieve energiebalans. De energie-inneming is hoger dan het energiegebruik. Ter preventie van overgewicht is niet alleen minder eten belangrijk, ook een hoger activiteitenniveau is aan te raden.

Overgewicht mondiaal aanpakken
Jaap Seidell en Tommy Visscher
In veel landen neemt overgewicht hand over hand toe. Het slechte nieuws: hiervoor zijn op bevolkingsniveau slechts kleine gedragsveranderingen nodig geweest. Het goede: kleine aanpassingen in het gedrag kunnen de energiebalans weer de goede kant opduwen.

Bewegen tegen overgewicht
Marianne van der Wooning
Bijna tweederde van de Nederlandse bevolking beweegt te weinig. Vooral op middelbareschoolleeftijd daalt de hoeveelheid lichaamsbeweging. Dagelijkse matig intensieve activiteiten kunnen helpen om het energiegebruik te verhogen en overgewicht te voorkomen.

Voedingsinterventies
Bou Breedveld
Beperking van de hoeveelheid energie die tussendoor wordt gebruikt zou een effectieve manier kunnen zijn om de energie-inneming te beperken en daarmee de preventie van overgewicht te bewerkstelligen. Dit valt af te leiden uit de VCP.

Vorige maand in Voeding Nu
Zie ook www.voedingnu.nl