Katholieke Universiteit Nijmegen

Europees sociaal onderzoek in opdracht van Europese Commissie Groot onderzoek naar sociale situatie in Europese landen Hoe denken Europeanen over de Europa? Voelen wij ons Nederlander of Europeaan? Hoe denken wij over de komst en aanwezigheid van nieuwkomers, de landbouwsubsidies, de betrokkenheid van de burgers bij de samenleving, kortom over zaken die ons allen aangaan? En denken Nederlanders daarover anders dan bijvoorbeeld Italianen, Duitsers of Denen?

Dat moet duidelijk worden uit een groot Europees Sociaal Onderzoek dat thans wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie in 23 landen van Europa. Coördinator van dit onderzoek voor ons land is de Nijmeegse hoogleraar methoden en technieken van sociaal wetenschappelijk onderzoek, Peer Scheepers. Aan hem de taak om ervoor te zorgen dat het onderzoek in Nederland eind dit jaar is afgerond en dat de gegevens betrouwbaar zijn en strikt vergelijkbaar zijn met andere Europese lidstaten: het is voor het eerst dat er zoveel wetenschappelijke energie en zoveel voorbereiding is gestoken in de betrouwbaarheid en vergelijkbaarheid van de te verzamelen gegevens. Heel veel mensen zijn erg benieuwd naar de precieze situatie in andere landen, maar feitelijk weten we daar niet zoveel van. Deze gegevens zijn van groot belang voor het te voeren beleid, mogelijkerwijs ook voor beleid dat direct betrekking heeft op de persoonlijke situatie van vele Nederlanders.
Veel mensen praten er over: we zijn op weg naar een Europese samenleving. Zeker sinds de invoering van de euromunt is dat voor iedereen merkbaar. Maar de meningen daarover lopen sterk uiteen. Sommigen vinden dat we alles maar beter bij het oude (hadden) kunnen laten. Anderen menen dat er veel voordelen zitten aan de Europese eenwording. Hoe kijken de Nederlanders er tegenaan? Verschillen zij daarin van Duitsers, Belgen, Denen, Spanjaarden, Italianen enz.? Op welke manier krijgen al deze Europeanen informatie over de Europese Unie? Hoe sterk zijn de Europeanen betrokken bij de samenleving? Wat vinden de Europeanen van de komst en aanwezigheid van nieuwkomers? Om deze vragen te kunnen beantwoorden wordt het Europees Sociaal Onderzoek in 23 Europese landen tegelijkertijd uitgevoerd. In Nederland worden zo´n 2.500 mensen geïnterviewd door interviewers van Gfk Panelservices. In andere landen worden soorgelijke aantallen mensen op precies dezelfde wijze geïnterviewd om er voor te zorgen dat de resultaten ook echt vergelijkbaar zullen zijn tussen landen.De resultaten zullen begin 2004 door de Europese Commissie worden bekendgemaakt.
25-9-2002