Gemeente Hilversum

Boomberg verdroogt niet

Ga er maar eens aan staan: vierhonderd huishoudens in villawijk De Boomberg overtuigen dat ze in hun meestal fraaie tuinen moeten laten boren om elders in Hilversum de Oude Haven schoon te houden. Of nog verder weg: om de bedreigde flora en fauna in het oudste natuurmonument, het Naardermeer, in stand te houden. Terwijl de Boombergbewoners in dit opzicht nergens last van hadden. Voor Han van der Velde (52), beleidsmedewerker Beheer van de dienst Gemeentewerken, was dat in 1998 een grote uitdaging. September 2002 kijkt hij met heel veel voldoening terug. En vol bewondering voor de coöperatieve houding van de Boombergers. Uiteindelijk werkte 85 procent van hen mee. Mede dankzij de inspanningen van het team collegas waarmee Han samenwerkte.
Het anti-verdrogingsproject was het eerste in zijn soort op deze schaal in ons land in bestaande bebouwing. Het Rijk verstrekte subsidie. De resultaten zullen te zijner tijd vertaald worden in landelijk beleid. Ondertussen is de folder, die de gemeente indertijd in De Boomberg verspreidde, al studiemateriaal op HBO-opleidingen. De RVU besteedde aandacht aan het Hilversumse experiment in een televisie-uitzending.

Buizenlegger
Hoogste tijd voor een spoedcollege van de verantwoordelijke ingenieur. De traditionele civiel-technische ingenieur was een buizenlegger. Met zijn deskundigheid zorgde hij ervoor dat het (hemel)water zo snel mogelijk via buizen werd afgevoerd. Inmiddels kennen we allemaal de problemen met grote watertoevloeden, de laatste jaren: steden die blank staan, terwijl elders landschappen verdrogen. Dat wordt deels veroorzaakt door de klimaatverandering, maar voor een belangrijker deel door hoe wij onze omgeving hebben ingericht. Steeds meer open ruimte wordt bestraat en er komt steeds meer asfalt bij. Al dat water van die verharde oppervlakten wordt zo snel mogelijk via grote riolen afgevoerd. Dat heeft tot gevolg dat al dat water uiteindelijk op plekken in het landschap komt, die daarop niet berekend zijn. Anderzijds verdroogt het landschap op andere plaatsen. Door deze wijze van afvoeren zijn hier in de regio de buitengebieden in s Graveland en het Naardermeer aan het opdrogen. Daardoor verandert de flora en fauna. Deze trend heeft bij de moderne civiel-technische ingenieurs geleid tot een andere manier van denken over het waterbeheer. Geleidelijk aan won de nieuwe opvatting meer terrein om regenwater daar in de bodem te laten zakken waar het valt. Het motto van waterbeheer is: vasthouden, bergen en afvoeren. De koningin sprak erover in de troonrede. Daaraan willen we als gemeente Hilversum graag meedoen. Er was nog een argument: de Oude Haven. Die was gesaneerd. Het water was weer schoon, maar we wilden dat water ook schoonhouden. Dat betekende dat het water uit het achterliggende gebied onder meer De Boomberg veel schoner moest worden. We zijn de verontreinigingsbronnen in beeld gaan brengen en kwamen tot de conclusie dat we de hemelwaterriolen in De Boomberg moesten afkoppelen. Het Rijk wilde testen hoe je in de strijd tegen de verdroging in een bestaande woonwijk regenpijpen kon loskoppelen en het water ter plekke in de bodem te brengen. Dat was eigenlijk nog nergens in ons land gebeurd. Dus was men ook bereid om subsidie te verstrekken. De Boomberg met zijn zandbodem leende zich ook bij uitstek voor zon experiment. Dankzij die bodemgesteldheid kan elke regendruppel in principe ook tot het grondwater ter plekke doordringen.
Onderscheid
De civiel-technici moesten een onderscheid maken tussen de hemelwaterafvoeren van daken van woningen en die van de straten en wegen. Han legt uit: Hemelwater van daken is schoon water dat zo de bodem in kan. Water van straten is licht verontreinigd door straatvuil. Die riolen in de lanen van De Boomberg hebben we losgekoppeld. Het water stroomt nu naar de groenstrook langs de Schuttersweg. Dat gazon moest toch gerenoveerd worden. We hebben uitstroombakken in een verdiept gedeelte van het gazon aangebracht. Feitelijk komt het erop neer dat er nu een glooiend gazon ligt. Op het laagste punt zakt het water weg. De straatkolken houden het vuil achter dat regelmatig verwijderd wordt.

Maatwerk
Terug naar de afvoeren bij de woningen. Han: Dat was maatwerk. En dat vergde vooral in de communicatiesfeer veel inspanningen van onze mensen. Stel je maar voor: je komt bij paleisjes met prachtige tuinen, waar wij als gemeente in willen roeren om een eind verderop de grondwaterstand te verbeteren, terwijl de bewoners zelf geen last hebben van datzelfde grondwater. Dat vergde begrip van de bewoners en een nieuwe houding van de collegas.
Om de ingreep in de particuliere tuinen zo minimaal mogelijk te laten zijn, werd afgezien van omvangrijk graafwerk. We kozen voor een verticale infiltratiebuis, waarvoor slechts een gat met een diameter van 30 centimeter moest worden geboord. Vervolgens sloten we de regenpijpen op die buis aan.

Goeddeels schoon
Inmiddels doet het afgekoppelde systeem in De Boomberg wat het moet doen. De Oude Haven blijft nu goeddeels schoon. Het Rijk moet de resultaten nog evalueren. Hilversum zou het nieuwe systeem ook elders in de gemeente kunnen toepassen. Dat zouden we graag willen, maar er gaan heel veel uren in met name het overleg zitten. Dat kunnen wij als gemeente alleen niet betalen, maar wij hopen dat de evaluatie van het Rijk tot nieuwe subsidieregelingen zal leiden, aldus Han van der Velde.

datum bericht: 25 september 2002